Profesii

Claudia-Ana Costea, Ministrul Muncii: În 2020 vrem să ajungem la 70% rată de ocupare a forţei de muncă

Claudia-Ana Costea, Ministrul Muncii

Claudia-Ana Costea, Ministrul Muncii

Autor: Cristina Bellu

29.03.2016, 10:13 195

Salariul minim va creşte de la 1 mai, la 1250 de lei. Dezbaterile cu partenerii sociali au fost eficiente. Măsura a avut ca scop creşterea nivelului de trai al populaţiei cu impact în sectorul bugetar, pentru că, în sectorul privat, salariile sunt mult peste nivelul salariului minim, a a spus  Claudia-Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în cadrul ZF HR Conference 2016.

Încercăm să aducem puţină bunăstare în viaţa a cel puţin 39 de mii de salariaţi din sectorul bugetar.

Este un pas din această gândire corectă a unor mecanisme care să facă să funcţioneze într-un mod automat un sistem care să poată să stimuleze creşterea gradului de ocupare. Prin intermedul strategiei naţionale de ocupare a forţei de muncă, ne-am asumat până în 2020 atingerea unei rate de ocupare a forţei de muncă până la 70%.

Alte declaraţii:

La sfârşitul trimestrului trei din 2015, conform statisticilor, rata de ocupare a populaţiei a fost de 67,8%, la o distanţă de 2,2 puncte procentuale faţă de ţinta stabilită.

Implementarea strategiei se bazează pe pachetul de măsuri active care constă în informare şi consiliere profesională, în mediere a muncii, în evaluarea gratuită a competenţelor dobândite, în oferirea de cursuri de formare profesională şi în acordarea primelor de mobilitate.

În acelaşi timp, avem in vedere sustinerea agentilor economici prin masuri de subventionare a locurilor de munca pentru cei care angajeaza persoane dintre grupurile vulnerabile.

Punerea in practica a masurilor legislative privind ucenicia si stagiul de practica pentru absolventi sunt mijoace care contribuie la atingerea a cel putin trei puncte ale strategiei naţionale de ocupare a forţei de muncă: creşterea ocupării în rândul tinerilor, îmbunătăţirea structurii ocupaţionale în rândul femeilor şi a persoanelor vulnerabile, dezvoltarea unei resurse umane cu un nivel de calificare şi competenţe adaptate la cerinţele pieţei muncii.

Intentionam sa stimulam mobilitatea fortei de munca din zonele defavorizate catre zoanele în care au fost disponibilizate persoane.

Prin intermedul strategiei naţionale de ocupare a forţei de muncă urmărim ca forţa de muncă a acestei ţări să fie calificată, tânără, să reuşim cu sprijinul angajatorilor să reducem rata somajului în rândul tinerilor, rata care este de aproximativ 27,1% si să reducem rata şomerilor de lungă durată şi prin ocuparea persoanelor vulnerabile să reuşim să le reintroducem în societate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO