Profesii

Codul muncii 2011: actualizările au intrat în vigoare

Codul muncii 2011: actualizările au intrat în vigoare

Autor: Adelina Mihai

02.05.2011, 15:49 3624

Codul muncii actualizat include moddificări care vizează în modspecial aspecte legate de prelungirea perioadei de probă, acontractelor temporare de muncă şi a contractelor pe perioadădeterminată de timp, dar şi majorarea sancţiunilor aplicareangajatorului pentru munca la negru.

Codul muncii actualizat pe 2011 a fost modificat anul aceastapentru a doua oară în aproape patru decenii. În 2003, Codul munciiera înlocuit pentru prima oară după 30 de ani, iar modificările deatunci au generat dispute pentru că se considera că legislaţia estefavorabilă angajaţilor.


CODUL MUNCII2011: Vedeţi aici cele mai importantemodificări ale legislaţiei


Principalele modificări aduse Codului muncii sunt prelungirea perioadei deprobă, prelungire contractelor temporare, dar şi introducerea unorsancţiuni mai aspre, cum este închisoarea pentru munca lanegru.
Proiectul de modificare a Codului muncii a fost elaborat de ConsiliulInvestitorilor Străini (CIS), o asociaţie care reuneşte peste 100dintre cele mai puternice companii private, cu afaceri de 36 demiliarde de euro în 2009. Guvernul speră că noul cod al muncii vacrea 90.000 de locuri de muncă şi va creşte rata de ocupare.


Rata de ocupare din România - raportul dintre numărul total depersoane apte de muncă şi numărul de angajaţi care lucrează legal -este de 58,6%, ceea ce înseamnă că numai 4,5 - 5 milioane de românidintre cei 8 milioane apţi de muncă lucrează cu forme legale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO