Profesii

Compania de consultanţă Mercer: Salariile reale din mediul privat local au crescut de două ori mai încet decât în Polonia în şase ani

Compania de consultanţă Mercer: Salariile reale din mediul privat local au crescut de două ori mai încet decât în Polonia în şase ani

Salariul minim a crescut cu 75% în termeni nominali în şase ani (de la 600 de lei brut în 2009 la 1.050 de lei în prezent), în timp ce salariul mediu la nivelul întregii economii (privat-stat) a crescut cu 35% în perioada 2009-2015 (până la circa 2.560 de lei brut pe lună).

Autor: Adelina Mihai

25.04.2016, 19:00 543

Angajaţii români din mediul privat au beneficiat de creşteri salariale reale de doar 5% în şase ani (în perioada 2009- 2015), în timp ce angajaţii din Polonia au avut parte de majorări salariale reale de 10% în acelaşi interval, arată o analiză realizată de compania Mercer, parte a grupului Marsh& McLennan Companies.

Acestea reprezintă creşterile salariale reale, care elimină impactul inflaţiei din aceeaşi perioadă, astfel că, în termeni nominali, angajatorii din mediul privat local au acordat majorări salariale nominale de 32% în perioada 2009- 2015, în timp ce în Polonia majorările salariale nominale au fost de doar 24% în anii analizaţi.

„Salariile angajaţilor români au crescut, în medie, cu câte 4 – 5% în fiecare an în intervalul 2009- 2015, însă acestea au fost creşteri nominale, din care se scade inflaţia pentru a rezulta creşterile reale. Angajaţii din Polonia au avut parte de creşteri salariale mai mari, în termeni reali, pentru că Polonia a stat mai bine din punct de vedere economic decât România în această perioadă. Oricum, estimările pentru următorii ani nu sunt foarte optimiste, angajatorii sunt mai rezervaţi pentru că e posibil să intrăm într-o nouă bulă de dificultăţi economice ca urmare a încetinirii creşterii economice din China“, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul Mercer.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO