Burse - Fonduri mutuale

O nouă numire politică: Claudia Benchescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, este aleasă preşedinte provizoriu la IAR Braşov

O nouă numire politică: Claudia Benchescu, secretar de...

Autor: Tibi Oprea

21.10.2021, 17:43 660

IAR Braşov (simbol bursier IARV), companie aeronautică al cărei acţionar majoritar este statul român prin Ministerul Economiei, a anunţat joi la Bursa de la Bucureşti că acţionarii au hotărât în AGOA din 21 octombrie 2021 o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie începând cu data de 24 octombrie.

Participanţii la şedinţă au aprobat ca durata mandatului celor cinci administratori provizorii să fie până la data de 24 februarie 2022, respectiv de patru luni.

Astfel, Claudia Benchescu a fost numită Preşedinte al Consiliului de Administraţie, în timp ce Iulia Gabriela Tănase, Horaţiu Cătălin Barbu, Mihai Aurel Donţu şi Liviu Cocoş au fost numiţi administratori provizorii neexecutivi.

Claudia Benchescu este soţia fostului deputat PNL Mihai Alexandru Voicu, trimis în judecată de DNA, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare şi achitat ulterior definitiv în 2020. Ea a fost numită în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în noiembrie 2020 la cererea fostului ministru de Interne Marcel Vela.

Potrivit CV-ului, Claudia Benchescu a absolvit Academia de Studii Economice, fiind licenţiată în economie, marketing şi relaţii publice, şi a urmat de asemenea un curs de pregătire în politici de securitate la Ministerul Afacerilor Externe – Institutul Diplomatic Român şi un curs de introducere în securitatea naţională la Colegiul Naţional de Apărare.

A fost PC operator la Medicover (noiembrie 2005-octombrie 2006), traffic manager la Naţional FM (octombrie 2006-iunie 2009), iar ulterior consilier în Parlamentul European al lui Daniel Dăianu (iunie 2008-februarie 2010) şi analist al PNL (iunie 2009-februarie 2010, decembrie 2010-iulie 2012).

A avut mai multe funcţii în Parlamentul României, printre care cea de consilier al eurodeputatei Renate Weber, şi a ocupat şi funcţii de analist financiar şi de şef serviciu protocol la Autoritatea de Supraveghere Financiară în perioada iunie 2013-noiembrie 2014.

Compania are 227,5 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 64,9% de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

De la începutul anului, acţiunile IARV se tranzacţionează în creştere cu 6,1%, pe fondul unor tranzacţii de 6,8 mil. lei, arată datele BVB.

IAR Braşov a raportat pentru primele şase luni din 2021 un profit net de 18,2 milioane de lei, în creştere cu aproape 19% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020. Pe de altă parte, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 5,47%, la 167 mil. lei

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO