Numărul de elevi şi liceeni români care învaţă limba germană în şcoală a crescut pentru prima dată anul trecut, în condiţiile în care în ultimul deceniu „clasele de germană“ au pierdut 20% din elevi.
În anul şcolar 2012-2013 erau aproape 170.000 de elevi şi liceeni care învăţau limba germană, cu 13.000 mai mulţi ca în anul precedent, dar încă departe de nivelul de peste 210.000 de copii înregistrat în 2003.
Declinul înregistrat până anul trecut a determinat ca piaţa muncii să fie tot mai săracă în vorbitori de limbă germană, mai ales la nivel mediu sau avansat, iar cel mai mult „au de tras“ angajatorii din industria de call center, din outsourcing, dar şi cei din automotive, care au nevoie chiar şi de câteva sute de vorbitori de limba germană pe an.
Avansul de anul trecut nu reuşeşte încă să acopere cererea care vine din rândul companiilor germane, care în prezent sunt cel mai mare angajator străin din România, cu aproximativ 200.000 de salariaţi din numărul total de 4,4 milioane de angajaţi de pe piaţa locală a muncii. Germania este şi principala destinaţie de export pentru companiile locale, care asigură în jur de 20% din exporturile estimate la 51 miliarde de euro anul trecut.