Profesii

Companiile germane, cei mai mari investitori din România, cer implementarea modelului de muncă flexibilă Kurzarbeit. ”Avem nevoie de această flexibilizare pentru a avea o revenire rapidă a economiei”

Companiile germane, cei mai mari investitori din...

Autor: Ramona Cornea

14.05.2020, 16:09 506

Companiile germane din România, reprezentate de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), cer implementarea modelului de muncă flexibilă Kurzarbeit, susţinând că această flexibilizare va ajuta la o revenire rapidă a economiei locale.

”Având în vedere că este ultima zi de stare de urgenţă, comunitatea noastră de business nu ştie la ce să se aştepte de mâine. Este un status de instabilitate pentru comunitatea de business. Implementarea modelului Kurzarbeit ar putea să ne ofere predictibilitate şi speranţă pentru o revenire rapidă a economiei româneşti. Suntem convinşi că acest instrument ne va ajuta foarte mult şi că poate fi implementat şi în România. Comunitatea de afaceri are nevoie de flexibilizare în contextul actual. Avem nevoie de această flexibilizare pentru a avea o revenire rapidă a economiei”, a declarat Sebastian Metz, director general al AHK România, în cadrul unei videoconferinţe.

Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România, susţine că mediul de business din România s-a pus de acord asupra necesităţii implementării modelului german de flexibilizare a muncii Kurzarbeit.  

”Coaliţia pentru Dezvoltarea României a preluat ideea şi suntem cu toţii de acord că acest model ar trebui implementat, deci CDR susţine 100% acest proiect. Cu patronatele am discutat şi suntem de acord, de principiu. Mai mult, am discutat şi cu sindicatele şi se pare că lucrurile sunt aliniate la nivelul societăţii româneşti de business. Modelul a fost prezentat prim-ministrului şi ministrului Muncii, însă nu avem o decizie deocamdată. Nu am văzut un apetit foarte mare şi am înţeles nişte temeri că acest model poate nu s-ar putea implementa în România, însă noi nu suntem de acord cu această părere”, a declarat Dragoş Anastasiu în cadrul aceluiaşi eveniment.

Modelul german Kurz­arbeit implică o flexibilizare a programului de muncă în funcţie de comenzile pe care le are angajatorul. Potrivit acestui model, guvernul suportă o parte din salariile angajaţilor atunci când companiile reduc numărul orelor de lucru, astfel încât să prevină concedierile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO