Profesii

Consultantii de nisa isi fac loc intre recruiterii generalisti

Consultantii de nisa isi fac loc intre recruiterii generalisti

Clientul are de castigat mult mai mult daca vine si vorbeste direct cu o persoana specializata doar pe un singur domeniu

10.03.2008, 14:48 55

Distribuirea activitatilor pe divizii intr-o firma de recrutare nu este un lucru care genereaza profit, ci imbunatateste calitatea serviciilor oferite clientilor, spun reprezentantii jucatorilor de recrutare din Romania. Ei considera ca un client are de castigat mult mai mult daca vine si vorbeste direct cu o persoana specializata doar pe un singur domeniu, decat daca poarta o discutie cu un recruiter generalist.
Recent, firma de recrutare LCL Grup infiintata in 2001 si-a deschis o noua divizie, de financial recruitment, axata pe recrutare si selectia in domeniul financiar, contabil si bancar. Noua divizie foloseste personal calificat in domeniul financiar bancar sau contabil, care lucreaza momentan in baza unor contracte de colaborare.
"Am creat aceasta divizie pentru ca in mediul de afaceri romanesc este o nevoie foarte mare de specialisti. Exista anumite posturi deficitare de care este foarte nevoie in piata, de genul auditorilor interni sau al analistilor financiari", spune Loredana Ladunca, operation director la LCL.
Aflata la debut in LCL Grup, divizia de Financial Recruitment ar avea nevoie de doar doi sau trei angajati permanenti, pana la acomodarea firmei de recrutare cu acest nou business. "Nu am definitivat inca bugetul pentru aceasta divizie, dar cu siguranta ca aici se vor axa eforturile noastre financiare in continuare, nu pe business consulting sau property management, celelalte divizii ale firmei", mentioneaza Ladunca.
Oficialul LCL Grup este de parere ca, desi in acest an domeniul financiar nu va mai recruta atat de mult personal ca anul trecut, o cerinta mare pentru oameni va veni din partea fondurilor de investitii, companiilor de leasing si a firmelor de Business Process Outsourcing.
Un alt furnizor de solutii de personal de pe piata romaneasca, Barnett McCall Recruitment Recruitment & Leasing (BMR), a inaugurat recent divizia BM Operations, care se focuseaza pe recrutarea de personal in logistica si productie. "Am constituit BM Operations pentru ca a fost o cerere foarte mare de personal din partea pietei in aceasta directie, tendinta care cu siguranta se va pastra si in acest an. Pentru moment, in BM Operations lucreaza doi consultanti, dar in functie de cum evolueaza businessul si in functie de cerinte vom decide daca vom mai face angajari suplimentare", spune Adriana Grigore, senior consultant la BMR.
In afara de BM Operations, BMR mai detine diviziile BM Advisors, indreptata spre recrutarea de personal pe banci, servicii financiar si juridic, BM Tech axata pe recrutare pe IT&C, inginerie si constructii si ePayPoint, care dezvolta proiecte de externalizare si administrare de personal.
"Nu stiu daca aceasta structurare pe divizii a firmelor de recrutate poate fi perceputa ca un trend. In schimb, ceea ce vad eu pe piata de recrutare romaneasca este aparitia unor jucatori mici pe segmentul de recrutare, dintre care unii isi vor axa activitatea doar pe o anumita nisa. Mai mult, pe operatinuni, am observat ca anumite companii si-au creat deja propria divizie si cred ca acest lucru va continua si in viitor", afirma Grigorie.
In 2007, BMR a avut o cifra de afaceri de 2 milioane de dolari si 50 de angajati, potrivit lui Charlie Crocker, CEO al firmei.
Cristina Savuica, managing partner la Lugera & Makler, unul dintre primii jucatori in recrutare din Romania, apreciaza ca impartirea pe divizii a firmelor de recrutare nu reprezinta un trend al sectorului.
"Noi facem acest lucru inca de acum trei ani. Avem 71 de consultanti care sunt distribuiti in zece echipe, care au insa un numar inegal de oameni. Echipele de IT&C, din finance banking sau vanzari sunt mai numeroase decat altele", explica Savuica.
Reprezentantul Lugera considera ca pe piata de recrutare romaneasca nu sunt vizibile aceste structuri pe divizii, deoarece mare parte din jucatorii de profil au dimensiuni reduse.
Pe langa specializarea consultantului, indiferent de divizia in care lucreaza, un factor important pentru firmele de recrutare il reprezinta reputatia si credibilitatea consultantului si a companiei pe care o reprezinta.
"Degeaba are cineva experienta in recrutarea si selectia pe o industrie anume, daca reputatia si pregatirea profesionala nu sunt impecabile", crede Bianca Moraru Demeter, project manager la agentia de recrutare Professional.
Furnizorul de personal foloseste de ceva vreme abordarea clientilor prin intermediul unor divizii sau "practice group-uri".
Pe langa aceasta, in cadrul Professional, alocarea proiectelor se face in functie si de alte criterii cum ar fi metodologia agreata cu clientul, profilul candidatului, paramentrii calitativi si de timp ai proiectului, afirma reprezentantul Professional.

Se poarta divizarea

LCL Grup:
Este compusa din trei divizii: Financial Recruitment, Business Consulting si Property Management
Are angajati doar pe baza de contract de colaborare
In viitorul apropiat, firma va angaja 2-3 persoane full time care sa lucreze in divizia Financial Recruitment


BMR:
Are o structura formata din patru divizii: BM Operations, BM Advisors, BM Tech si ePayPoint
Cea mai recenta divizie a BMR, BM Operations, are in prezent doi angajati full time
Cifra de afaceri de 2 milioane de euro in 2007 si 50 de angajati


Lugera & Makler:
Este structurata pe departamente de trei ani
Are un total de 71 de consultanti repartizati inegal in divizii

Agentia de Servicii Professional
Lucreaza de cativa ani pe baza unei structuri compartimentate
Alocarea proiectelor se face in functie si de alte criterii cum ar fi metodologia agreata cu clientul, profilul candidatului, parametrii calitativi si de timp ai proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO