Profesii

Costul orar al forţei de muncă s-a majorat cu aproape 13% în T1, cele mai mari creşteri din zona privată fiind în construcţii

Costul orar al forţei de muncă s-a majorat cu aproape...

Autor: Roxana Rosu

04.06.2018, 09:20 224

Costul orar al forţei de muncă, ajustat la numărul zilelor lucrătoare, a crescut în primul trimestru cu 1,42% faţă de trimestrul precedent şi cu 12,72% faţă de perioada similară a anului trecut,  a anunţat INS.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cele mai mari creşteri s-au regăsit în construcţii (19,06%), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,97%), în informaţii şi comunicaţii (13,91%), în hoteluri şi restaurante (13,30%) şi în tranzacţii imobiliare (13,10%).

Sectoarele economice cu cele mai mici creşteri au fost intermedieri financiare şi asigurări (3,03%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,84%).

Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru  personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 23,57%, în administraţie publică cu 18,59% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 14,01%.

Faţă de trimestrul IV 2017, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri sau fost în construcţii (9,34%) şi în informaţii şi comunicaţii (6,03%). 

La polul opus, cele mai mari scăderi au avut loc în industria extractivă (-24,97%), urmată la mare distanţă de  producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat  (-8,64%) şi de activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (-5,44%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru  personalul plătit din fonduri publice/. In învăţământ costurile angajatorilor s-au majorat cu 13,46%, în sănătate şi asistenţă socială cu 8,26% şi în administraţie publică cu 5,63%.

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO