Profesii

Cum să crească economia mai mult, cum să avem o productivitate mai bună ca să avem salarii mai mari, cum să se facă mai multe investiţii dacă parlamentarii şi Guvernul se întrec în a da cu generozitate (că nu îi costă nimic) cât mai multe zile libere/zile punte, iar acordarea de concedii medicale cu mare uşurinţă a ajuns o adevărată industrie

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Cum să crească economia mai mult, cum să avem o...

Autor: Cristian Hostiuc

08.05.2023, 00:33 2091

Nu ştiu dacă aţi observat dar printre cele mai citite ştiri, cel puţin pe zf.ro,  sunt cele legate de zilele libere. Avem următoarele exemple:

  • 10 februarie 2023, 10.833 de vizualizari – Veşti bune pentru salariaţii din România: angajaţii ar putea beneficia de o zi liberă plătită de la buget, pentru sărbătorierea zilei de naştere, conform unui proiect legislativ înregistrat la Senat.

“ Acordarea unei zile libere, plătită, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere, contribuie la un eveniment, anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de aş petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia, ori prietenii ”, se menţionează în expunerea de motive.

  • 4 martie 2022 -  “Mai mulţi deputaţi PNL au înregistrat la Senat o propunere legislativă prin care consideră că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale, având o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească”.

Dacă această propunere legislativă va fi adoptată, numărul zilelor libere legale aferente unui an ar creşte de la 15 la 16 zile.

Dacă ar fi după parlamentari probabil că tot anul ar da cât mai multe zile libere angajaţilor. Şi noi dacă am fi în locul lor am face la fel.

Şi la nivelul Guvernului, indiferent de numele lui, există o dorinţă de a da zile libere, mai ales atunci când se face punte. Dacă ai o sărbătoare legală în mijlocul săptămânii, miercuri sau joi, nu mai are sens să vii vineri la muncă, mai ales că vine weekend-ul şi poţi să ai o vacanţă bună legată, plătită, în afara concediului legal.

Atunci când Guvernul dă zile libere sigur nu se gândeşte la ce încasări pierde, cel puţin din TVA sau impozitul pe profit şi mai ales nu se gândeşte la cum pertutbă activitatea economică a companiilor private.

De partea cealaltă a baricadei, companiile private, antreprenorii, patronii - pe care îi înjură toată lumea că exploatează angajaţii,  calculează câti bani pierd, nu numai ei, ci şi Guvernul, bani care ar putea să susţină, poate, noi investiţii şi de ce nu, majorări salariale.

Bineînţeles că guvernul ar putea spune că el dă zile libere la bugetari, dar când aceştia nu sunt la muncă, practic, nici companiile private nu prea au activitate economică.

Adrian Mihai, CEO al Fan Curier, cea mai mare companie pe piaţa de curierat, a spus la emisiunea ZF/Mobexpert Meeting Office: “Pentru noi o zi înseamnă 5 milioane de lei încasări, adică 5% din veniturile unei luni, deci dacă ai două zile libere înseamnă pierdere, dacă ai trei zile libere deja pui bani de la tine, dacă ai cinci zile libere într-o lună ai scădere pentru că sunt aceleaşi costuri fixe”. https://www.zf.ro/zf-meeting-office/zf-meeting-office-proiect-zf-mobexpert-citi-mersul-economiei-haideti-21849459

Dacă 5 miloane de lei înseamnă încasări pe zi pentru Fan Curier, asta înseamnă ca aproape 1 milion de lei înseamnă TVA, care este principala taxă a statului. Bineînteles că acest TVA se compensează  cu cel pe care l-ai plătit, rezultând o sumă mai mică de plată.

Pornind de la acest exemplu, Guvernul ar putea calcula ce înseamnă o zi liberă, pe care Parlamentul sau pe care chiar Guvernul o acordă cu largheţe, în încasările bugetare.

Aceste zile libere, mai ales atunci cand se face şi punte, reprezintă o problemă pentru companii pentru că toţi angajaţii se gândesc la mini vacanţe. Mai ales că pot să îşi ia şi zile libere, ca să aibă o săptămână de vacanţă legată, din concediul de odihnă.

Nu degeaba, anul trecut, turismul extern, pur şi simplu, a explodat, românii cheltuind 7 miliarde de euro pe vacanţe externe.

A doua problemă cu care se confruntă companiile este legată de Concediile de Medicale pe care medicii de la noi le acorda cu destul de mare larghete.

Când este nevoie, din "n" motive, fiecare găseşte undeva, pe cineva care poate să acorde un concediu medical, care este real sau mai puţin real.

Nicio companie nu poate contesta concediul medical acordat unui angajat de către un medic. Dar dacă stai de vorbă cu directorii acestor companii ei îţi vor spune cum angajaţii (nu toţi) au concediu medical, dar îşi lucrează acasă pământul, fie lucrează cu ziua, atunci când este nevoie, în altă parte, la altcineva.

Sunt zeci de mii de cazuri de acest gen, mai ales în afara oraşelor mari, acolo unde fiecare se cunoaşte cu fiecare.

Ca să nu mai spunem, susţin directorii de companii, că sunt cazuri în care, mai ales în perioada verii, când angajaţii, pur şi simplu, nu vin la muncă, nu anunţă, nici nu ştii dacă şi-au luat o zi liberă, daca li s-a întâmplat ceva şi vor veni cu un concediu medical sau dacă, pur si simplu, au decis să plece fără să anunţe pe nimeni.

Aceasta este realitatea din piaţă, iar directorii de companii spun că aceste concedii medicale sunt date mult prea uşor.

Cu zile libere date cu largheţe din Parlament, cu concedii medicale acordate mult prea uşor, cu o legislaţie a muncii complicată, companiile sunt legate de mâini şi de picioare, pierd venituri, pierd încasări, pot să intre şi pe pierdere, fac mai greu investiţii, etc. Iar statul pierde încasări la buget, iar acum vine şi caută soluţii pentru a umple acest gol, prin majorări de taxe, prin îngheţarea salariilor la buget, prin îngheţarea posturilor la buget, etc.

Bineînteles că este greu să pui problema din acest punct de vederea, al zilelor libere, al concediilor medicale, al plecărilor dintr-un job peste noapte versus încasările companiilor (patronii şi directorii nu sunt cei mai iubiţi oameni).

Dar asta este realitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO