Exodul românilor este confirmat de un nou raport Eurostat, care arată că populaţia României a scăzut cu 120.000 de oameni în perioada 1 ianuarie 2017 - 1 ianuarie 2018. În acelaşi timp, populaţia Uniunii Europene a crescut cu aproape 1,1 milioane de locuitori.
„Este vorba despre un complex de cauze, dar cred că majoritatea le-am putea decela mai bine dacă am vedea cine pleacă, în funcţie de vârstă, de ocupaţie, de nivelul de instruire. Atunci ne-am da seama dacă oamenii pleacă în mod natural sau din cauza instabilităţii politice care s-a instaurat şi ei nu mai întrezăresc un viitor în România. Noi suntem o ţară de emigraţie şi această situaţie politică nu face decât să mărească apetitul celor care vor să plece“, a declarat pentru ZF prof. univ. dr. Constanţa Mihăescu de la Departamentul de Statistică şi Econometrie din cadrul ASE Bucureşti.
Peste 3,4 milioane de români au părăsit ţara în ultimele două decenii, iar cei mai mulţi s-au relocat în Italia şi în Spania, unde primesc salarii de 4 - 5 ori mai mari decât în România.
Cea mai mare creştere a populaţiei în 2017 a fost în Marea Britanie, unde numărul de rezidenţi a ajuns în ianuarie 2018 la aproape 66,2 milioane, în creştere faţă de ianuarie 2017 cu 377.800 de locuitori.