Profesii

Creşterea salariului minim - pro şi contra

Creşterea salariului minim - pro şi contra

Autor: Corina Mirea

08.12.2015, 00:07 980

Decizia guvernului de a bloca majorarea sa­lariului minim brut la 1.050 de lei, faţă de 1.200 de lei pe lună cât prevedea fostul guvern, a provocat o furtună egală în amplitudine cu cea provocată în vară de discuţiile le­gate de reducerea TVA.

În timp ce unele companii susţin că această creştere nu le-ar fi afectat pentru că nu îşi plătesc angajaţii în func­ţie de salariul minim brut sau că deja s-au con­format deciziei gu­vernului anterior, al­tele respiră uşurate la gân­dul că nu vor mai fi obli­gate prin lege să ri­dice bu­getul de salarii.

„Pentru industria pro­ducătoare de mobilă în­gheţarea creşterii sala­riului minim brut pe eco­nomie este bună pentru că şi aşa s-a confruntat în ultimii ani cu o creştere de 40%-50% a costului cu materia primă, pe lângă majorarările salariale care au tot fost implementate recent“, spune Aurica Sereny, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Din anul 2000 şi până în 2015 salariul minim brut pe economie a crescut de 14 ori, în timp ce salariul mediu brut s-a majorat de nouă ori, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO