Profesii

Cu cât îşi plătesc angajaţii cele mai mari companii din România. Salariul mediu variază între 2.400 şi 8.000 de lei net pe lună. Angajaţii Lidl sunt mai bine plătiţi decât cei de la Ford Craiova

Cu cât îşi plătesc angajaţii cele mai mari companii...

Autor: Adelina Mihai

05.07.2019, 00:08 22792

Cele mai mari 10 companii din România după cifra de afaceri din 2018 oferă salarii medii care variază între 2.400 de lei net (retailerul alimentar Carrefour) şi aproximativ 8.000 de lei net pe lună (producătorul de ţigarete British American Tobacco), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor transmise de companii sau de la Ministerul de Finanţe.

Există diferenţe notabile în ceea ce priveşte politica de salarizare a marilor companii care activează în aceleaşi domenii. Spre exemplu, în 2018 salariul mediu al angajaţilor din uzina Ford de la Craiova a fost de circa 3.000 de lei net pe lună, pe când salariul angajaţilor de pe plaftorma Dacia de la Mioveni a fost cu aproape 2.000 de lei net pe lună mai mare. Astfel, în 2018, un angajat al Automobile Dacia a câştigat, în medie, aproxi­mativ 5.000 de lei net pe lună. În plus, angajaţii Ford câştigă cu 400 de lei net lunar mai puţin decât angajaţii retailerului alimentar Lidl, companie care a oferit în 2018 un salariu mediu de aproape 3.400 de lei net angajaţilor, Lidl fiind recunoscut drept angajatorul care oferă cele mai mari salarii din comerţ.

„Veniturile salariale medii ale angajaţilor din cele mai mari companii din România sunt influenţate de istoricul pe care îl au aceste companii în piaţă, dar şi de factori legaţi de infrastructură sau de alţi investitori din zonă. Automobile Dacia este o companie care se află de mai mult timp în piaţă decât Ford, angajaţii şi-au negociat salariile în fiecare an, iar com­petiţia pe candidaţi este mare, având în vedere că Piteştiul este o zonă puternic industrializată şi mai apropiată de Bucureşti“, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul companiei de HR Mercer Marsh Benefits.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO