Profesii

Cu sute de mii de şomeri, Orban spune că măsurile luate de Guvern au apărat locurile de muncă

Cu sute de mii de şomeri, Orban spune că măsurile...

Autor: Gabriel Pecheanu

16.06.2020, 16:19 337

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că deşi foarte mulţi analişti „au prevăzut apocalipsa în domeniul pieţei muncii”, cu un şomaj înspăimântător, măsurile pe care Executivul le-a luat au apărat locurile de muncă ale românilor.

„Foarte mulţi analişti şi lideri politici din opoziţie au prevăzut apocalipsa în domeniul pieţei muncii, un şomaj înspăimântător. Chiar am fost acuzaţi de faptul că nu am luat măsuri. Pe luna mai numărul de cetăţeni cu contracte de muncă, nu al contractelor de muncă, a fost mai mic cu doar 14.000 faţă de numărul de români cu contracte de muncă în mai 2019. Măsurile pe care le-am adoptat au apărat locurile de muncă ale românilor”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

El a arătat că peste un milion de români au beneficiat de şomajul tehnic.

„Peste 70.000 de români au beneficiat de forme de indemnizaţie de sprijin. Nu s-au pierdut locuri de muncă foarte multe în domeniile unde au existat restricţii. Noi am păstrat măsura de plată a şomajului tehnic pentru angajaţii din domeniile care au rămas încă sub restricţii. Aş mai menţiona că există cerere pe piaţa muncii. Sigur că disponibilitatea de mâna de lucru nu corespunde întotdeauna cu cererea. Va trebui să alocăm resurse semnificative, dar cu mecanisme schimbate. Să redirecţionăm spre beneficiari. Există aproape 200.000 de beneficiari ai măsurii de amânare a ratelor la bănci. Aceşti 200.000 sunt doar cei care au beneficiat de ordonanţa de urgenţă emisă de Guvern. Suma totală a ratelor pe care trebuiau să le plătească e cifrata la 4,6 miliarde de lei. Am atins un record absolut în cceaa ce privsete decontarea concediilor medicale”, a mai spus premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO