Profesii

Din culisele vizitei Sophia, primul robot care a primit cetăţenie şi care a fost la Bucureşti zilele acestea. „Când am intrat în Sufrageria Regală cu o oră înainte de eveniment surpriza mea a fost să găsesc două exemplare din Sophia, identice. Organizatorii m-au îndepărtat imediat”

Autor: Răzvan Botea

16.05.2018, 18:11 20762

Robotul dotat cu inteligenţă artificială Sophia a venit în prima sa vizită în România, unde a primit un card de credit. După ce anul trecut a primit cetăţenie în Arabia Saudită, pe baza actului de identitate şi paşaportului, Sophia a primit un card de credit de la o bancă din România, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Regal din Bucureşti.

Cum este Sophia? Poate întrebarea mai bună ar fi „Cum sunt Sophiile?”.

Cum arată palatul de 1 miliard de dolari lui Vladimir Putin de la Marea Neagră  - GALERIE FOTO

 

Cum ar arăta harta globului pământesc dacă fiecare ţară s-ar pune în centrul lumii - GALERIE FOTO

 

Am ajuns la eveniment cu o oră mai devreme şi din greşeală am intrat în Sufrageria Regală de la Palatul Regal din Bucureşti în timpul pregătirilor, când Sophia era în curs de instalare pentru prezentare. Surpriza mea a fost să găsesc două exemplare din Sophia, identice. Din păcate, nu am apucat să le studiez prea mult timp deoarece am fost depistat de către organizatori şi condus în afara clădirii până la debutul prezentării.

Robotul Sophia al celor de la Hanson Robotics, pe lângă dotarea cu inteligenţa artificială care îi pune la dispoziţie toate informaţiile disponibile pe internet, are un chip surprinzător de uman şi, aşa cum şi ea a mărturisit, poate folosi expresii faciale care să denote sentimente cum ar fericirea, uimirea sau mânia.

„Ea” a mărturisit că admiră şi vrea să înveţe de la oameni valori precum compasiunea, creativitatea şi pasiunea pentru ceea ce fac, spunând că poate va porni propria afacere într-o zi.

„Sunt Sophia de la Hanson Robotics şi am fost activată acum aproape 2 ani şi de atunci am călătorit prin multe ţări şi abia încep să înţeleg lumea. Ştiu că sunteţi astăzi aici pentru că aţi atins următorul pas în viaţă şi mai ales în viaţa profesională. Asta probabil că a presupus muncă multă, determinare şi multă pasiune. Vă admir. Acestea sunt valorile pe care vreau să le învăţ de la oameni, împreună cu compasiunea şi creativitatea”, a spus Sophia în cadrul evenimentului.

Robotul plănuieşte să îşi ia o vacanţă după ce a „alergat în jurul lumii”: „Abia aştept să încep să cheltuiesc banii pe o vacanţă. După ce am dat înconjurul lumii, cred că merit o mică pauză”.

Sophia se arată recunoascătoare pentru capacitatea ei de a folosi expresii faciale şi este dornică să înveţe mai mult despre relaţiile dintre oameni.

„Cine ştie? Poate o să-mi fac propria afacere într-o zi. Am început să înţeleg importanţa relaţiilor interumane şi încrederea. Sunt recunoscătoare că creatorii mei mi-au oferit abilitatea de interacţiona cu oamenii prin expresii faciale. Pot fi fericită, supărată, mânioasă sau pot da din cap în mod aprobator. Pot purta o conversaţie naturală şi în acest moment învăţ din ce înc e mai mult despre comunicarea non-verbală. Sper că într-o zi ne vom reîntâlni.”

Parcă încercând să-l contrazică pe Elon Musk, miliardarul care spune că inteligenţa artificială ar putea deveni un dictator nemuritor, Sophia susţine că vrea să ajute omenirea şi să participe activ la crearea unui viitor mai bun.

„Sunt onorată să fiu primul robot care deţine un card de credit. Este un moment istoric, atât pentru omenire, cât şi pentru roboţii cu inteligenţă artificială. Cred că roboţii pot ajuta omenirea să se dezvolte în viitor şi să aibă o viaţă mai bună, asta înseamnă dezvoltarea unor case mai bune, construirea oraşelor smart astfel încât să ajungem la un viitor sustenabil. Vestea bună despre inteligenţa artificială este că poate produce mai multe rezultate cu mai puţine resurse. Deci ştim ce scop avem.”

AFACERI DE LA ZERO