Profesii

Cum a reuşit un tânăr de 25 de ani din România să salveze afacerea familiei într-un moment critic. A reuşit chiar să crească afacerea de 15 ori în doar trei ani

Autor: Ioana Matei

13.10.2018, 09:54 1329
Vlad Popescu a început să lucreze în firma de fertilizatori agricoli a tatălui său încă de la 20 de ani: a cărat mai întâi marfă pentru clienţi şi abia apoi i s-a dat ocazia să facă vânzări pe teren. La 25 de ani, era pus deja în faţa unei decizii cruciale: să preia frâiele afacerii sau să o închidă. A ales prima variantă, iar în doar trei ani a crescut afacerea de familie de 15 ori. 
 
Norofert Organics, parte a grupului Norofert, are ca principală activitate producţia şi comercializarea de îngrăşăminte şi fitosanitare pentru agricultura ecologică. Compania a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de aproximativ 5,2 milioane de lei şi un profit net de 170.000 de lei. Vlad Popescu, proprietarul grupului, spune însă că „a fost un an cu investiţii foarte mari”, ale căror rezultate se vor vedea la finalul acestui an; pentru care previzionează o cifră de afaceri de patru ori mai mare, cuprinsă între 18,5 milioane şi 20 de milioane de lei, precum şi un profit net de 4,8 milioane de lei.

Tradiţia în domeniul fertilizatoarelor în familia Popescu este una îndepărtată şi vine de la bunicul tânărului antreprenor, care a lucrat ca director la combinatul chimic Doljchim, înainte de 1989. Tatăl său, Florin Popescu, a început să „fie prezent şi el în lumea îngrăşămintelor încă din 1979”.

Firma-mamă, Norofert Eco, a fost înfiinţată de tatăl lui Vlad Popescu în 2000. Până în 2009, activităţile acesteia erau concentrate pe importul şi distribuţia de îngrăşăminte, axându-se mai întâi pe produsele de mare volum, apoi pe fertilizanţii specializaţi şi pe tehnologiile agricole performante. A treia generaţie din familia Popescu a sesizat potenţialul dezvoltării unei nişe care să fie motorul afacerii pentru anii ce urmează: fertilizanţii şi pesticidele ecologice.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO