Profesii

Cum arată piaţa muncii la sfârşit de an: Fenomenul care a luat amploare spre final de an

Cum arată piaţa muncii la sfârşit de an: Fenomenul...

Autor: Dorin Oancea

03.12.2021, 21:02 683

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani sunt cei mai interesaţi să îşi găsească sau să îşi schimbe locul de muncă, acest segment fiind cel mai dinamic în luna noiembrie comparativ cu celelalte luni ale anului, dar mai ales faţă de aceeaşi perioadă din 2020, arată platforma Bestjobs. 

Peste 15% din totalul aplicărilor pentru noi locuri de muncă pe BestJobs au fost din rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani, peste nivelul de cel mult 12% înregistrat în lunile precedente. Intensificarea căutărilor în această categorie de vârstă este o veste bună, în contextul în care datele Institutului Naţional de Statistică arată că aproape 20% dintre şomeri fac parte din segmentul de vârstă 15-24 ani.

Celelalte categorii de vârstă active în căutarea de noi slujbe sunt 35-44 de ani, cu 25% dintre aplicări şi 25-34 de ani cu 24% dintre aplicări. Activitatea candidaţilor se reflectă şi în tipurile de joburi la care aplică aceştia, astfel că joburile entry-level au atras 39% din totalul aplicărilor, pe când cele mid-level au înregistrat 47%.

„Activitatea crescută în rândul tinerilor este un semn bun şi răspunde cererii din partea angajatorilor, care sunt în permanenţă în căutare de talente noi. Este cu atât mai bine cu cât datele oficiale arată că un procent îngrijorător de tineri sunt înregistraţi fără un loc de muncă, în ciuda faptului că oferte disponibile există”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.

Pe lângă Vânzări (cu 78.000 de aplicări), Financiar (cu 55.000 de aplicări) şi Management (cu 52.000 de aplicări), topul celor mai căutate domenii este completat de Call Center/ Client Service (cu 26.000 de aplicări) şi Marketing (cu 25.000 de aplicări).

Judeţele în care candidaţii au aplicat cel mai activ în luna noiembrie sunt Bucureşti şi Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov şi Prahova. Interesul pentru munca remote a rămas la acelaşi nivel ca luna trecută, înregistrând 11% din volumul total de aplicări.

În topul angajatorilor cu cele mai multe oferte active pe platforma BestJobs se numără cei din domeniul Vânzări, cu 13% din total, cei din Financiar, cu 13%, şi cei din Management, cu 10%.

Mai mult de jumătate (53%) dintre poziţiile deschise în noiembrie s-au adresat specialiştilor (white-collars), 18% lucrătorilor (blue-collars) şi 16% candidaţilor înalt calificaţi (gold-collars).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO