Profesii

Cum explică George Buruiană decizia de-a demisiona de la conducerea CFR Marfă

Cum explică George Buruiană decizia de-a demisiona de...

Autor: Mirabela Tiron

13.02.2015, 14:48 1139

George Buruiană, care ocupa poziţia de director general al CFR Marfă din 5 iunie 2014 şi care a demisionat recent, spune că a decis să se retragă de la conducerea companiei pentru că urmează procesul de recrutare a unui manager privat pe ordonanţa 109 şi nu îl interesează să participe.

„Am acceptat să fiu directorul general al CFR Marfă la insistenţului fostului ministru Şova, ca să aduc compania pe linia de plutire. Am reuşit să o scot de pe pierderi anul trecut dar nu vreau să mai rămân director general”, a declarat el pentru ZF.  Pentru anul 2014 obiectivul iniţial al CFR Marfă era să obţină un profit net de 82 mil. lei (18,6 mil. euro), ţintă care nu a fost atinsă.

Buruiană, care a mai condus CFR Marfă în perioada 1998-2001, iar ulterior a preluat condu­cerea companiei private Servtrans Invest până în 2011, a mai precizat că i s-a propus să fie consilier pe probleme feroviare al ministrului actual al transporturilor, Ioan Rus.  

„CFR poate să îşi schimbe faţa dacă este condusă cu grijă. Noi am reuşit să recâştigăm contractul cu Complex Energetic Oltenia şi să scoatem de pe pierderi compania”, a spus el. Piaţa de transport marfă pe calea ferată este estimată la circa 50-60 de milioane de tone de marfă anual.  Guvernul şi-a asumat faţă de FMI că va restructura CFR Marfă, dar şi că va relua procesul de privatizare, ce a eşuat în 2013. Anul trecut au fost concediaţi 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă, adică 30% din numărul total de salariaţi ai companiei, ca măsură a planului de restructurare. Printre principalii clienţi ai companiei de stat se numără companiile Rofersped, Azomureş, Conpet, CEO Oltenia, Holzindustrie Schweighofer, CE Turceni şi Kronospan.

CFR Marfa are o cotă de piaţă de 57,2%pe transportul feroviar de marfă . Compania CFR Marfă, controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfă local, secondat de Grup Feroviar Român.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO