Profesii

Cum să ridici economia în astfel de condiţii: România, pe ultimul loc în UE în privinţa tinerilor cu studii superioare

Cum să ridici economia în astfel de condiţii:...

Autor: Iulian Anghel

01.05.2019, 07:26 444

România s-a aflat în 2018 pe ultimul loc în Uniunea Europeană într-un clasament al numărului tinerilor cu studii superioare din categoria de vârstă 30 - 34 de ani. Doar 24,6% dintre tinerii categoriei de vârstă menţionate aveau anul trecut studii superioare, cu 16 puncte procentuale sub media UE de 40,7%, fapt ce se reflectă dureros în economie, care nu poate progresa în lipsa specialiştilor. 

Faţă de alte studii similare din trecut unde specialiştii invocau, între altele, „moştenirea co mu nistă“ pentru a explica numărul redus al absolvenţilor cu studii superioare, de această dată informaţiile Eurostat mai sus citate se referă la o categorie de vârstă (30-34 de ani) care la revoluţia avea câţiva ani sau câteva luni. Prin urmare trecutul nu mai poate fi invocat, iar cel care trebuie interogat este prezentul. Însă la nivel de administraţie starea învăţământului nu provoacă îngrijorare. 

Abia în decembrie 2018, după patru ani de mandat, preşedintele Klaus Iohannis - care şi-a fixat drept prioritate educaţia - a pus în dezbatere un proiect de reformă a învăţământului, „România educată“, care a fost însă criticat de specialişti. Cert este că starea învăţământului este gravă, iar de suferit suferă socie tatea şi economia. Pentru că o economie lipsită de specialişti nu poate pretinde să treacă la un nivel superior, com paniile nu oferă salarii mari degeaba, prin urmare masa sala rială şi consumul rămân foarte jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO