Profesii

Cum să “supravieţuieşti” unei călătorii cu şeful?

Cum să “supravieţuieşti” unei călătorii cu şeful?

Autor: Corina Mirea

26.12.2012, 14:02 729

Un zbor lung cu avionul, o călătorie cu trenul sau cu maşina în compania şefului pot fi deopotrivă o oportunitate sau un adevărat “teren minat” pentru angajaţi, scrie Financial Times. Cum te asiguri că la sfârşitul unei astfel de călătorii vei avea numai de câstigat? Specialiştii în psihologie susţin că există totuşi câţiva paşi de urmat pentru cei care vor să evite momentele tensionate, dar şi situaţiile stânjenitoare.

Deşi serviciul este adesea unul dintre cele mai “sigure” puncte de pornire ale unui discuţii cu şeful, angajaţii nu ar trebui să presupună că el nu are şi alte pasiuni şi că discuţiile despre ceea ce se întâmplă la birou trezesc automat interesul acestuia pentru interlocutorul său. Astfel, dacă un angajat nu este sigur că ar putea “bifa” şi un alt subiect “atractiv” pentru şeful lui, cel mai bine ar fi ca el să includă în bagaj o carte (una care să poată fi citită, nu care să impresioneze) sau câteva documente de la serviciu care ar putea să îl ţină ocupat în momentele de “tăcere” sau cele în care se simte prea puţin “inspirat”.

Ce trebuie evitat? 

Nu consuma prea mult alcool (chiar dacă poate destinde atmosfera şi ajută la eliminarea barierelor din mediul corporatist, în cantităţi mici însă) şi stai departe de subiecte ce ţin de religie sau politică, spune psihologul Hazel Carter-Showell pentru Financial Times.  De asemenea, ea mai precizează că angajaţii ar trebui să evite să aducă vorba despre problemele care există la serviciu şi să înlocuiască cuvântul “dar” cu “şi” atunci când nu sunt de acord cu părerea şefului.

“Trebuie să îi recunoşti dreptul de a avea o opinie, chiar dacă îţi exprimi dezacordul, însă într-un mod mai puţin adversativ”, adaugă Carter-Showell.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO