Profesii

Cum vă motivaţi angajaţii? Unele companii oferă concediu nelimitat

Cum vă motivaţi angajaţii? Unele companii oferă concediu nelimitat

Autor: Traian Terzianm

30.07.2011, 18:06 1370

Imaginaţi-vă ca nu există limite şi că şeful vostru vă poateacorda în orice moment un concediu plătit pe o perioadă nelimitată,scrie The Wall Street Journal. Credeţi că acesta este un vis alangajatului sau o tactică de a vă menţine mai mult timp labirou?

Începând cu anii 90 unele companii americane au propus o nouăstrategie prin care să determine angajatul să îşi dea silinţaaxându-se pe îndeplinirea atribuţiilor şi nu pe timpul petrecut lamuncă.

Astfel, angajaţilor nu li se garantează un număr fix de zile deconcediu, dar pentru a putea pleca în vacanţă ei trebuie să seasigure că atâta timp cât lipsesc totul decurge bine laserviciu.

Posibilitatea de a lipsi de la birou nelimitat a fost pusă înpractică în anul 2004 de compania Netflix din California care aîncetat să mai înregistreze zilele de concediu ale angajaţilor.

"Lucrăm şi în weekend şi peste program. Oamenii lucrează foartemulte ore din diverse locuri cu ajutorul laptopurilor şi alsmartphone-urilor", a spus Steve Swasey, purtătorul de cuvânt alcompaniei.

Estimările făcute de companie în urma implementării acestuiprogram au fost că media concediilor luate de angajaţi sunt întretrei şi cinci săptămâni pe an, mai mult decât în anii precedenţi,iar angajaţii sunt mai motivaţi şi îşi fac treaba mult mai bine. Pede altă parte, în alte companii, angajaţii nu vor să profite deaceastă ocazie din cauza faptului că îşi fac probleme şi suntstresaţi chiar şi în acele puţine zile libere.

Motivul este că la întoarcerea din concediu vor avea foarte multde muncă, lipsa lor va îngreuna sau chiar stopa lucrul echipei, iarîn caz de restructurări aceştia nu vor să iasă în evidenţă cu acestconcediu nelimitat.

De asemenea, există şi companii care motivează angajaţii prinimplementarea unui program şi al unei loterii unde câştigătorulpleacă într-un extra concediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO