Profesii

Cunoaşterea unei limbi străine exotice poate aduce un salariu şi de 4.500 de lei net pe lună. "Deocamdată, companiile sunt dispuse şi îşi permit să ofere salarii mai mari pentru vorbitorii anumitor limbi străine precum cele exotice sau asiatice, astfel încât să atragă candidaţi eligibili."

Cunoaşterea unei limbi străine exotice poate aduce un...

Autor: Mihaela Pascari

03.01.2017, 12:39 6107

Angajatorii plătesc şi 1.000 de euro net pe lună pentru un vorbitor de limbă străină precum olandeză, suedeză, norvegiană sau daneză, sumă cel puţin dublă faţă de cât primeşte un candidat care vorbeşte doar engleză sau franceză. Acest lucru vine în contextul unui deficit de absolvenţi care pot comunica într-o limbă străină considerată exotică.

“Salariile vorbitorilor de limbi străine exotice sunt duble comparativ cu salariile vorbitorilor de limbă engleză sau franceză. Deficitul de astfel de candidaţi din piaţa muncii determină companiile să ofere salarii mai mari, acest lucru se aplică deja de câţiva ani. Deocamdată, companiile sunt dispuse şi îşi permit să ofere salarii mai mari pentru vorbitorii anumitor limbi străine precum cele exotice sau asiatice, astfel încât să atragă candidaţi eligibili”, a spus Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de resurse umane Smartree România.

În opinia sa, candidaţiii care deţin cunoştinţe elementare de IT, HR, logistică sau contabilitate, dar sunt şi vorbitori de o limbă străină îşi găsesc cu uşurinţă un loc de muncă.

Pe lângă salariile pe care le primesc cunoscătorii de limbi stăine, ei mai au şi o serie de programe de bonusare dedicate angajaţilor care recomandă la rândul lor prieteni, cunoştinţe care cunosc limbi străine şi sunt în căutarea unui loc de muncă.  “Condiţia este ca aceştia să treacă cu succes procesul de recrutare şi selecţie şi să ajungă la o anumită vechime în companie, aproximativ şase luni”, a menţionat Raluca Peneş.

În ceea ce priveşte căutarea limbilor străine exotice anul acesta, în opinia reprezentantei Smartree, acestea vor rămâne în continuare la mare căutare de către angajatorii din piaţa muncii.

“Şi vorbitorii de limbi asiatice sunt căutaţi şi foarte bine plătiţi. Nu cred că vor exista schimbări majore comparativ cu anul 2016, în continuare se deschid centre shared services în România care recrutează vorbitori de limbi străine”, a explicat Raluca Peneş.

Oraşul cu cele mai multe oferte de muncă pentru candidaţii care cunosc una sau mai multe limbi străine va rămâne şi anul acesta Bucureştiul. Capitala fiind urmată de Cluj, Timişoara şi Iaşi.

“Sunt zone în care există centre universitare cu facultăţi de profil şi care oferă (pieţei muncii - n.red.) anual tineri absolvenţi aflaţi în căutare de joburi”, a menţionat Raluca Peneş.

Spre exemplu, anul trecut, facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti din Capitală a adunat 1.700 de candidaţi care au optat pentru locurile scoase la concurs, generând o concurenţă de 76 de înscrişi pe loc.

În ultimii ani, businessul Smartree a fost pe un trend de creştere, singura perioadă dificilă din punct de vedere al afacerilor fiind anul 2010, când businessul s-a dus în jos cu circa 4 milioane de lei (până la 10 mil. de lei), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut în 2015 afaceri de 43 de milioane de lei (9,5 mil. de euro). 

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)