• Leu / EUR4.9633
  • Leu / GBP5.7790
  • Leu / USD4.6099
Profesii

Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, despre proiectul care vizează modificarea Legii privind dialogului social: Noul cadru pe care îl desenează acest OUG va conduce la o atmosferă dominată de grevă şi conflicte de muncă

Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, despre proiectul care vizează modificarea Legii privind dialogului social: Noul cadru pe care îl desenează acest OUG va conduce la o atmosferă dominată de grevă şi conflicte de muncă

Autor: Cristina Bellu

24.05.2023, 10:20 282

Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, atrage atenţia că transferul dreptului de negociere de la nivelul angajaţilor unei companii către sindicatele la nivel de sector sau naţional va avea doar consecinţe negative.

Afirmaţia vine în contextul poziţionării pe agenda şedinţei Guvernului României de astăzi a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii privind dialogului social.

“Cu greva din sistemul de educaţie pe fundal, Guvernul se pregăteşte să adopte o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii Dialogului Social, după ce de abia în noiembrie anul trecut patronatele şi sindicatele ajunseseră la un compromis dificil pe marginea ei (fiind un jalon în PNRR)”, spune Dan Şucu.

Preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia este de părere că sub pretextul corectării unor erori care s-au strecurat în legea din Parlament, acel compromis va fi dat peste cap fără ca asta să servească în vreun fel consolidării dialogului social.

“Las la o parte limbajul tehnic şi spun cât se poate de deschis din partea Concordia că ceea ce vedem în acest OUG este dorinţa confederaţiilor sindicale la nivel naţional sau sectorial de a intra cu bocancii în negocierile de la nivelul fiecărei companii. Să nu fiu înţeles greşit. Confederaţiile sindicale sunt partenerii noştri la nivel naţional, la fel cum federaţiile sindicale sunt partenerii organizaţiilor patronale la nivel de sector şi la aceste niveluri am fost şi suntem deschişi să negociem. Legea adoptată anul trecut uşura acest proces. Aceste organizaţii nu au însă ce căuta la nivel de unitate (companie), căci nu au cum să înţeleagă particularităţile fiecărei firme şi se vor comporta precum un elefant în camera cu porţelanuri”.

Potrivit reprezentantului Concordia, confederaţiile sindicale trebuie să sprijine şi să contribuie la formarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate, acolo unde angajaţii doresc asta, nu să se substituie lor, iar acest transfer al dreptului de negociere de la nivelul angajaţilor unei companii către sindicatele la nivel de sector sau naţional va avea doar consecinţe negative.

“La nivel de companii, ne vom pierde interlocutorii legitimi, sindicatele, fie că sunt reprezentative sau nu. Asta se întâmplă în contextul în care noua lege oricum mută substanţa dialogului social dinspre negociere spre conflict, tot la cererea sindicatelor. Concordia, în numele membrilor săi, a avizat negativ acest proiect de OUG la Consiliul Naţional Tripartit, în Comisia de Dialog Social şi astăzi în Comitetul Economic şi Social. Ne menţinem această poziţie, chiar şi în condiţiile în care suntem singura voce ce avertizează cu privire la această anomalie pe cale de a fi impusă de lege. Noul cadru al dialogului social pe care îl desenează acest OUG va conduce la o atmosferă dominată de grevă şi conflicte de muncă, fără a putea garanta pacea socială. Dialogul social trebuie să rămână un instrument care împinge societatea spre progres şi să nu pierdem din vedere că atunci când uşa dialogului şi a negocierilor constructive se închide, se deschide calea protestelor”, punctează Dan Şucu.

Confederaţia Patronală Concordia aduce împreună 15 industrii esenţiale pentru economia românească şi firme cu peste 330.000 de angajaţi, care au o contribuţie totală de 26% din PIB.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9633
Diferență: -0,1268
Ieri: 4.9696
Azi: 4.6099
Diferență: -0,9944
Ieri: 4.6562
Azi: 5.7790
Diferență: 0,3909
Ieri: 5.7565
Azi: 5.0913
Diferență: -0,4147
Ieri: 5.1125