Profesii

De ce are România cea mai mică diferenţă de salarii dintre femei şi bărbaţi din UE: “Avem noroc de legea care spune că, la muncă egală, plata trebuie să fie egală”

De ce are România cea mai mică diferenţă de salarii...

Autor: Adelina Mihai

08.03.2018, 12:13 2677

O femeie salariată din România câştigă, în medie, cu 5,2% mai puţin decât un bărbat, aceasta fiind cea mai redusă discrepanţă salarială din Uniunea Europeană în 2016, arată datele publicate de Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene. La nivelul tuturor celor 28 de state membre ale UE, femeile câştigă, în medie, cu 16% mai puţin decât bărbaţii. Cum se explică decalajul redus dintre salariile femeilor versus cele ale bărbaţilor din România?

“În România există o lege care spune că, la muncă egală, plata trebuie să fie făcută egal, indiferent de sex, iar punerea în aplicare a acestei reglementări de către angajatori a condus astfel la un impact pozitiv pe piaţa muncii”, a explicat Virginia Oţel, preşedintele PWN România (Professional Women’s Network), o asociaţie profesională care susţine dezvoltarea profesională a femeilor.

Potrivit Eurostat, cele mai mici diferenţe salariale dintre femei şi bărbaţi se întâlnesc în România (5,2%), Italia (5,3%), Luxemburg (5,5%), Belgia (6,1%), Polonia (7,2%), Slovenia (7,8%) şi Croaţia (8,7%).

La polul opus, cu cele mai mari decalaje salariale dintre femei şi bărbaţi se află Estonia (25,3%), Cehia (21,8%), Germania (21,5%), Marea Britanie (21%) şi Austria (20,1%).

„În statele din vestul Europei există foarte mulţi bărbaţi decât femei în poziţii de top management care au salarii mult mai mari, iar acest lucru conduce la aceste discrepanţe salariale”, a mai spus Virginia Oţel.

Dacă în 2016 diferenţa de salarii dintre femei şi bărbaţi în România era de numai 5,2%, în 2011 femeile câştigau, în medie, cu 9,6% mai puţin decât bărbaţii, potrivit Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO