Profesii

De ce au devenit studiile superioare un "must have" in CV-uri chiar si cand nu folosesc la nimic

De ce au devenit studiile superioare un "must have" in CV-uri chiar si cand nu folosesc la nimic
15.03.2009, 15:04 785
"Doar 40% din absolventi isi gasesc un loc de munca in domeniul in care s-au specializat, pentru ca procentul absolventilor de facultate este mai mare decat oferta de locuri de munca", sustine Dana Marin, relationship manager in cadrul companiei eJobs, unul din principalii jucatori de pe piata locala de recrutare online. Estimarile companiei arata ca 60-70% din absolventii de facultate se angajeaza imediat dupa terminarea facultatii. Cei mai "defavorizati" sunt cei care au terminat facultati cu profil umanist, care sunt nevoiti sa se angajeze in alte domenii, deoarece numarul de joburi cu aplicabilitate directa dupa facultate este mai mic. La polul opus, cei mai cautati de catre angajatori sunt inginerii, contabilii, specialistii in finante-banci sau IT.
Astfel de specialisti au avantajul de a-si putea gasi un loc de munca chiar daca nu ar fi disponibile joburi direct pe specializarea lor.
Spre exemplu, inginerii sau economistii se pot reorienta spre domenii precum call-center sau outsourcing, in timp ce medicii, arhitectii, avocatii sau contabilii au mai putine optiuni cand vine vorba de reorientarea in cariera. Chiar si atunci cand astfel de oportunitati exista, ele sunt sub calificarea si nivelul salarial al specializarii de baza.
"Mai putin de 50% din absolventii de facultate lucreaza in domeniul in care au specializare", sustine Iuliana Badea, sales manager in cadrul companiei olandeze Lugera & Makler, al doilea jucator ca marime de pe piata locala de recrutare.
Mai mult decat atat, contextul economic actual ii determina pe multi dintre absolventi sa se angajeze fara sa tina prea mult seama de domeniul in care s-au specializat la scoala.
"Absolventii sunt in cautare activa de locuri de munca, chiar daca acesta nu este in acelasi domeniu de activitate cu aria lor de expertiza", considera Corina Diaconu, managing director in cadrul companiei de recrutare si selectie ABC Human Capital. Ea sustine ca pentru absolventi siguranta si perspectivele pe care le ofera un loc de munca stabil conteaza mai mult ca in trecut si a lucra in alt domeniu de activitate nu mai reprezinta un impediment.
Desi nu toti angajatorii solicita ca salariatii lor sa aiba facultate, studiile superioare pot deveni un criteriu de selectie pentru angajatii care vor fi promovati, si care sa-i dezavantajeze, implicit, pe cei care sunt competenti, dar nu pot sa avanseze din cauza ca nu se incadreaza in profilul solicitat in fisa postului.
"Se spune ca facultatea nu este obligatorie, dar nu poti fara ea.Totusi, nu toata lumea trebuie sa aiba facultate - se cauta adesea agenti comerciali care trebuie sa aiba fler, si nu studii superioare", sustine Stefan Sfichi, care a absolvit Facultatea de inginerie electrica si calculatoare.
Momentan, el este general manager al unei firme de productie publicitara si redactor la o televiziune locala, insa intentioneaza sa-si deschida inca o afacere, in domeniul echipamentelor electrice, pentru care are si pregatire profesionala.
"Studiile superioare nu reprezinta un 'must have' la modul general. Ar fi absurd sa pretindem unui ambalator, unui muncitor sau unui lucrator comercial sa aiba studii superioare, pentru ca incadrarea lui si responsabilitatile jobului nu solicita acest lucru", afirma Corina Diaconu.
Angajatorii isi motiveaza cerintele sustinand ca viitorii angajati trebuie sa aiba anumite specializari, intrucat expertiza profesionala intr-un domeniu trebuie sa fie dublata de studii pe masura.
"Este de la sine inteles ca un consilier juridic trebuie sa fi absolvit facultatea de drept, ca un inginer constructor trebuie sa fi terminat o faculate de profil sau ca un contabil-sef trebuie sa aiba o diploma in domeniul economic", mentioneaza Corina Diaconu. 
Majoritatea companiilor care apeleaza la serviciile firmelor de recrutare si selectie solicita candidati cu studii superioare, specializati in domeniile pentru care au nevoie.
"Companiile care apeleaza la serviciile noastre vor ca inclusiv o secretara sa aiba una - doua facultati, chiar daca in COR (Codul ocupatiilor din Romania - n.r.) scrie ca pentru aceasta pozitie nu e nevoie de studii superioare", precizeaza sales managerul Lugera & Makler.
Potrivit Iulianei Badea, 95% din absolventii de liceu se inscriu la cel putin o facultate, mai nou fiind "la moda" sa ai doua facultati, desi multe din joburi nu necesita studii superioare.
"Scoala nu creeaza competente specifice. Scoala creeaza competente generale. Joburile sunt diversificate, nu gasesti cinci ingineri mecanici care sa faca acelasi lucru", precizeaza Ion Ciuca, directorul general al Directiei pentru Invatamant Universitar din Ministerul Educatiei. El considera ca o parte din banii alocati de la buget trebuie folositi pentru educatia permanenta, pentru ca societatea romaneasca se afla in plina dezvoltare, un factor important reprezentandu-l si numarul mare de studenti. "De aceea la japonezi, dupa patru-cinci ani de munca de productie, angajatii sunt trimisi din nou la scoala: pentru a invata despre noile descoperiri din domeniul in care lucreaza", a adaugat el.
Pe de alta parte, exista si facultati care permit ca viitorii absolventi sa-si schimbe directia in cariera. Studiile economice si facultatile de comunicare faciliteaza orientarea studentilor spre joburi cat mai diferite, pentru ca permit o adaptabilitate mai mare la cerintele pietei.
"Absolventii nostri se insereaza rapid pe piata muncii, nu au niciun fel de problema in acest sens. La ora actuala, piata nu este saturata, iar criza va determina o dinamica a pietei", a declarat Mihai Coman, decanul Facultatii de jurnalism si stiintele comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii din Bucuresti.
Coman este optimist in ceea ce priveste viitorul absolventilor sai, intrucat in ultimul an de studiu ei pot sa-si aleaga specializarea in domeniul relatiilor publice, publicitate sau jurnalism.
"Piata se afla in plina dezvoltare si exista o ventilatie a fortei de munca extraordinara: dupa 7 - 8 ani de munca la un ziar, un absolvent al facultatii noastre se poate reorienta spre publicitate sau relatii publice", a adaugat el. Potrivit lui Mihai Coman, absolventii de jurnalism activeaza in alte domenii doar daca isi deschid o afacere proprie sau intra in politica.
Pe de alta parte, absolventii si chiar studentii in IT, care au ramas cel mai greu de recrutat anul acesta, nu au nevoie sa se orienteze spre alte domenii, pentru ca piata ofera suficiente locuri de munca in domeniu.
"60% din colegii de facultate care momentan au un loc de munca lucreaza in telecomunicatii, 30% in IT si un procent de 10% in domenii conexe", sustine Laurentiu Rotariu, student in ultimul an la Facultatea de electonica, telecomunicatii si tehnologia informatiei. El lucreaza in cadrul unei companii de telecomunicatii care solicita angajatilor sa aiba studii superioare in domeniul IT.
"Sunt foarte apreciate cursurile extracuriculare CISCO care, spre deosebire de materia din facultate, au legatura cu realitatea telecomunicatiilor", a precizat el.
 
 
Cele mai cautate joburi In 2008
  • Merchandiser
  • Sales Assistant
  • Lucrator comercial
  • Telesales representative
  • Contabil
  • Secretara
  • Agent call center
  • Reprezentant medical
  • Administrator retea
  • Reprezentant vanzari credite
Surse: firmele si site-urile de recrutare
 
Cei mai cautati angajati in 2009:
 
  • Oameni de vanzari
  • Contabili
  • Manageri
  • Proaspat absolventi
 
Sursa: Sondaj realizat online in intervalul 7 - 11 martie 2009 pe www.zf.ro, pe un esantion de 907 respondenti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO