Profesii

De ce este mai importantă eradicarea corupţiei decât investiţiile în educaţie pentru dezvoltarea economică a unei ţări

De ce este mai importantă eradicarea corupţiei decât...

Autor: Octavian Calei

12.01.2014, 18:36 1891

Nivelul ridicat al corupţiei dintr-o ţară face ca toţi banii investiţi în educaţie să fie irosiţi pentru că tinerii bine pregătiţi vor migra spre ţările în care sistemul este mai corect, reducând şansele de creştere economică susţinută a naţiunii pe care o părăsesc, arată o analiză făcută de World Crunch.

Conform datelor Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor (PISA), care măsoară performanţele şcolare ale copiilor de 15 ani din toată lumea, China ocupă locurile fruntaşe. Cu toate acestea, China s-a clasat pe locul 80 în topul celor mai puţin corupte 177 de state din lume, publicat luna trecută de Transparency International.

Concepţia general acceptată este că educaţia şi pregătirea profesională sunt factorii esenţiali pentru potenţialul dezvoltării economice ale unei ţări. Însă gradul de corupţie dintr-un stat este un indicator mult mai relevant pentru creşterea economică şi bunăstarea cetăţenilor.

O ţară ai cărei oficiali sunt incoruptibili va avea şanse mult mai mari să atragă investiţii şi talent. Pe de altă parte, într-o ţară coruptă, investiţiile din educaţie ar putea deveni în realitate subvenţii de cultivare a talentului pentru alte ţări cu un nivel foarte scăzut al corupţiei.

Elveţia, Australia, Canada, Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda sunt ţările cu cel mai înalt nivel de trai, arată raportul ONU „World Happindess 2013”. De asemenea, acestea sunt statele cu cel mai scăzut nivel de corupţie din lume cu toate că indicatorul PISA arată că sunt cu mult în urma unor ţări precum Coreea de Sud sau China în privinţa performanţei din educaţie.

Cu toate că ţările cu un nivel mai scăzut al corupţiei au dezavantajul unor performanţe mai scăzute în învăţământ, ele reuşesc să compenseze prin faptul că reuşesc să atragă forţă de muncă calificată din ţările corupte şi să se menţină astfel competitive.

Tinerii foarte bine pregătiţi tind să părăsească o ţară foarte coruptă şi să caute state unde văd oportunităţi mai bune. De aceea mulţi dintre cei mai buni studenţi care au învăţat în străinătate au ales să se stabilească acolo. Cu alte cuvinte, statele corupte ajung să subvenţioneze talent pentru cele corecte prin banii investiţi în educaţie.

Conform unui studiu internaţional al migraţiei forţei de muncă în lume realizat de Hydrogen Group şi şcoala de business ESCP Europe, destinaţiile preferate ale studenţilor sunt SUA, Marea Britanie, Australia, Singapore şi Canada.

Pierderea tinerilor pregătiţi arată că atunci când un stat nu este capabil să atragă şi să-şi păstreze talentele, banii investiţi în educaţie nu vor aduce niciun beneficiu economiei locale. În acest context, eliminarea corupţiei este mult mai importantă decât investiţiile în sistemul de educaţie pentru a asigura o creştere susţinută a economiei pe termen lung şi a bunăstării locuitorilor, concluzionează articolul.

România se situează pe locul 69 în topul celor mai puţin corupte state din lume alcătuit de Transparency International, alături de Italia şi Kuwait şi sub state precum Croaţia, Republica Cehă (57), Ungaria (47), Slovenia (43), Spania (40) , Austria (26) sau Marea Britanie (14). Pe de altă parte, România stă mai bine decât Bulgaria sau Grecia, care au ocupat locurile 77, respectiv 80.

Ţările care au punctat cel mai puţin conform Indexului de Percepţie a Corupţiei sunt Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia.

La capitolul educaţie, rezultatele PISA din 2012 arată că elevii români de 15 ani au obţinut la matematică scorul de 445, asemănător Greciei, Serbiei, Turciei, Bulgariei şi Ciprului, sub media OECD de 494. Cel mai mare scor la matematică l-au obţinut elevii din Shanghai (613) urmaţi de cei din Singapore (573).

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO