Profesii

De ce esueaza executivii care isi schimba joburile

09.06.2008, 12:37 15

Schimbarea locului de munca inseamna inainte de toate o scadere a productivitatii, arata un studiu realizat de Institute of Executive Development si Alexcel Group pe 18 industrii din 11 tari.
Mai mult decat atat, raportul "Executive Transitions" arata ca timpul alocat recrutarii de manageri din afara companiei a devenit extrem de lung. O treime dintre cei chestionati au declarat ca recrutarea unui executiv dureaza intre 6 si 9 luni, in timp ce un sfert dintre respondenti au precizat ca dureaza mai mult de 9 luni pana aduc un manager pe o pozitie executiva in organizatie.
Mai mult decat atat, nici executivii care isi schimba locul de munca in interiorul aceleiasi organizatii nu produc rezultate palpabile decat dupa trei sau sase luni, iar in unele situatii perioada de acomodare dureaza chiar mai mult. Pe de alta parte, executivii care sunt transferati intern nu indeplinesc asteptarile sefilor lor in primii doi an.
"Este important pentru lideri si pentru organizatii sa inteleaga acest lucru, pentru ca ei se asteapta ca transferurile interne sa fie lipsite de probleme; rezultatele studiului nostru arata ca lucrurile nu stau asa, de fapt. De vreme ce 20% dintre senior executivii care isi schimba jobul intern nu au succes, companiile ar trebui sa faca ceva in acest sens. Studiul nostru mai arata ca intr-un interval relativ scurt de timp, daca lucrurile se fac cum trebuie, executivii isi pot asimila mai usor noile roluri si va fi prevenita pierderea a sute de mii de dolari si a multe ore de munca", spune Patricia Wheeler, managing director al Alexcel Group, companie de consultanta si coaching.
In cazul celor care schima organizatia, rata de esec este chiar cu mult mai mare, in conditiile in care trei din zece executivi nu reusesc sa se ridice la inaltimea asteptarilor boardului nici dupa doi ani de la sosirea in organizatii.
Cu toate acestea, problema ar putea fi cu mult mai grava. Jumatate dintre executivii chestionati in cadrul unui studiu realizat de compania de executive search Korn/Ferry International in 2006 spuneau ca nou-venitii nu ajunsesera la maximul de productivitate nici dupa trei sau chiar cinci ani de la intrarea in companie.
Acelasi studiu a aratat ca doar trei executivi din zece erau multumiti de procesul de integrare si asimilare practicat de firma in care se angajasera. Scott Saslow, director executiv al Institute of Executive Development, considera acest aspect ca fiind critic in organizatii. "Este evident ca trebuie ca liderii care trec prin perioade de tranzitie prin diferite functiuni sau prin diferite companii trebuie sa fie ajutati, data fiind rata ridicata de esec. Exista solutii care functioneaza. Cel mai mare obstacol este lipsa unei abordari atente din partea organizatiei", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO