• Leu / EUR4.7260
  • Leu / GBP5.3065
  • Leu / USD4.2193
Profesii

De ce pleacă tinerii la studii în străinătate: 90% dintre aceştia reuşesc să se angajeze, iar universităţile pun accent pe latura practică

De ce pleacă tinerii la studii în străinătate: 90% dintre aceştia reuşesc să se angajeze, iar universităţile pun accent pe latura practică

Autor: Mediafax

13 oct 2018 440

Mii de tineri care participă la târgul internaţional de educaţie RIUF de la Cluj-Napoca şi doresc să devină studenţi la universităţi din străinătate sunt atraşi de faptul că la unele dintre acestea rata de angajabilitate după absolvire depăşeşte 90%, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ruxandra Zaharia, PR Manager RIUF, a declarat, marţi, că universităţile din străinătate au o gamă variată de programe de studiu care pun accent pe latura practică, dar oferă şi burse şi facilităţi studenţilor.

”Îi aşteptăm pe vizitatori cu peste 6.000 de programe de studiu la nivel de licenţă, masterat şi doctorat oferite de universităţi din 9 ţări, inclusiv România. Universităţile din străinătate au o gamă variată de programe de studiu care pun accent pe latura practică, dar oferă şi burse şi facilităţi studenţilor. În principal, românii sunt atraşi de ideea de a studia în alte ţări datorită faptului că există şanse mai mari de angajare după absolvire, în condiţiile în care, la RIUF, sunt prezente universităţi din Marea Britanie şi Olanda unde rata de angajabilitate depăşeşte 90%, adică absolvenţii îşi găsesc uşor un loc pe piaţa muncii în străinătate. Acolo contează stagiile de practică derulate în timpul anilor de studiu”, a spus Zaharia.

În ceea ce priveşte sistemul de învăţământ din străinătate, aceasta a explicat că în ţările nordice – Danemarca, Suedia, taxa de şcolarizare este zero, iar în Marea Britanie şi Olanda taxele pot fi acoperite de studenţi prin împrumuturi de la stat, care se restituie după finalizarea studiilor, după angajare şi după ce se atinge un anumit plafon de venit.

Andrew Marriott, ofiţer de recrutare la University of Essex, Marea Britanie, aflată pe locul 22 la nivel mondial, a declarat la rândul său că RIUF este un bun prilej pentru a găsi studenţi de top.

”La Essex avem peste 500 de studenţi din România care sunt foarte apreciaţi şi căutăm să aducem şi alţii. Românii vorbesc foarte bine limba engleză, s-au adaptat la condiţiile de studiu din Marea Britanie, le place. După absolvire, mulţi îşi găsesc slujbe în domeniul pentru care s-au pregătit”, a spus acesta.

Alina, elevă la un liceu din centrul Clujului, este interesată să studieze, după ce îşi va lua bacalaureatul anul viitor, la o universitate din Marea Britanie, cu speranţa că îşi va găsi un loc de muncă în domeniul finanţe-bănci.

”Nu mă sperie Brexit-ul, ştiu că o diplomă a unei universităţi din Marea Britanie îţi oferă posibilitatea să îşi găseşti uşor un loc de muncă în spaţiul anglo-saxon, chiar în Australia sau Noua Zeelandă. Eu aş prefera să lucrez în Londra, dar sunt dispusă şi în alte locuri. Cu o astfel de diplomă şansele de angajare sunt foarte mari. În România e foarte greu să îţi găseşti un job în domeniu”, a spus tânăra.

Paul, un alt licean clujean, caută oferte pentru a studia într-o universitate din ţările nordice, unde învăţământul superior este gratuit şi li se permite studenţilor să şi lucreze în sistem part-time.

”Am prieteni la universitate în Copenhaga, unde învaţă în limba engleză, nu este obligatoriu să înveţi daneza ca să poţi urma o universitate. Nu este taxă de şcolarizare, ceea ce este un mare avantaj”, a menţionat liceanul.

Târgul internaţional de educaţie RIUF are loc, marţi, la BTarena din Cluj-Napoca, loc unde peste 60 de universităţi din ţară şi strănitătate îşi prezintă ofertele. Organizatorii aşteaptă la târg peste 4.000 de vizitatori.

 

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7260
Diferență: 0,0233
Ieri: 4.7249
Azi: 4.2193
Diferență: -0,1136
Ieri: 4.2241
Azi: 5.3065
Diferență: 0,2645
Ieri: 5.2925
Azi: 4.2262
Diferență: 0,0947
Ieri: 4.2222