Profesii

Decalajele din economie se adâncesc: Bucureştiul, Clujul şi Timişul au „furat“ trei sferturi din totalul celor 320.000 de noi angajări din ultimii 10 ani

Decalajele din economie se adâncesc: Bucureştiul,...

Autor: Adelina Mihai

03.09.2018, 00:08 8041

♦ Trei judeţe au făcut 75% din totalul angajărilor din ultimul deceniu, iar în 17 judeţe numărul de salariaţi a scăzut.

Angajatorii din municipiul Bu­cu­­reşti şi din judeţele Ilfov, Cluj şi Timiş au creat 243.000 de noi locuri de muncă în pe­rioada iunie 2009 – iunie 2018, acestea re­prezentând 75% din totalul celor peste 320.000 de joburi „nete“ create în ultimul de­ce­niu, arată datele centralizate de ZF pe ba­za in­for­ma­ţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

„Dezvoltarea a fost şi este foarte inegală în profil teritorial. Discutăm despre creştere eco­no­mică, dar dacă ne uităm la distribuţia ritmului de creştere economică pe judeţe, observăm ace­­laşi tipar ca şi cel al angajărilor. Sunt câteva zo­ne - în primul rând regiunea Bucureşti-Ilfov - care sunt lideri în ceea ce priveşte creşterea eco­no­mică şi ritmul de creştere a veniturilor, pe când unele judeţe din Moldova bat pasul pe loc de ani de zile, iar aceasta este cauza migraţiei“, a ex­plicat analistul economic Aurelian Dochia.

Pe lângă Bucureşti şi judeţul Ilfov (+164.000 de joburi în 10 ani), în topul zonelor în care s-au făcut cele mai multe noi angajări în ul­ti­mii zece ani se află Cluj (+43.800), Timiş (+35.500) şi Braşov (+22.500).

Pe de altă parte, statisticile arată că în 17 din­tre cele 41 de judeţe + municipiul Bucu­reşti efectivul de salariaţi a scăzut în ultimul de­ceniu. Astfel, în clasamentul judeţelor care au pierdut cei mai mulţi angajaţi în ultimii zece ani se află Hunedoara, unde efectivul de per­sonal este cu 13.700 de persoane mai scăzut în 2018 faţă de anul 2009. În clasamentul judeţelor care au pierdut cei mai mulţi an­gajaţi în ultimii zece ani se mai află Bacău (-7.700), Ga­laţi (-7.200), Brăila (-6.700) şi Gorj (-5.000).

„Judeţele care stagnează din punct de vedere economic şi care nu au perspective de dezvoltare sunt cele care îi împing pe oameni să caute alte opor­tunităţi, fie în zonele mai dezvoltate din ţară, fie în alte ţări, îndeosebi europene. Iar motivul pen­tru care se în­tâm­plă acest lucru este acela că nu s-au făcut eforturi pen­tru rebalansarea te­ri­to­rială, avem un de­ficit în ceea ce pri­veş­te infrastructura. Nu poţi să speri că Mol­dova se va dez­volta eco­nomic dacă nu are legă­turi de transport care să o aducă aproa­pe de Bucu­reşti şi de Transilvania şi ră­mâne izolată. Iar decalajul teri­torial din România este în creştere“, a mai spus Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO