Profesii

„Degeaba înfiinţăm şcoli profesionale dacă scoatem absolvenţi slab pregătiţi“

„Degeaba înfiinţăm şcoli profesionale dacă scoatem absolvenţi slab pregătiţi“

Măriuca Talpeş, liderul Grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României: Vina este a şcolilor gimnaziale şi primare. Nu ar trebui să ajungă la liceu elevii care nu reuşesc să obţină nota 5 la Evaluarea Naţională. Trebuie luată o hotărâre în favoarea copiilor, nu să îi păcălim timp de patru ani că îi învăţăm o meserie şi de fapt să nu iasă cu nimic.

Autor: Mihaela Pascari

18.08.2017, 00:08 831

Anul trecut, 10.500 de elevi au terminat o şcoală profesională, de zece ori mai puţini decât în urmă cu zece ani. 

O parte dintre şcolile pro­fe­sionale înfiinţate după 2012, când angaja­torii se plângeau că nu găsesc muncitori, scot în piaţa muncii tineri slab pregătiţi sau cu o serie de calificări care nu se mai caută, a spus Măriuca Talpeş, liderul Grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

„Degeaba înfiinţăm şcoli profe­sionale dacă nu sunt bune. În 2012 când s-a luat decizia de reînfiinţare a şcolilor profesionale era un moment bun, dar trebuia să fie înfiinţate cu o funcţio­nare sănătoasă, ca absolvenţii acestor şcoli să aibă o meserie căutată în piaţa muncii“, a spus Măriuca Talpeş.

În 2009 ministrul educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, a decis să desfiinţeze şcolile profesionale, pe motiv că nu mai erau tineri doritori să înveţe o meserie.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO