„Degeaba înfiinţăm şcoli profesionale dacă scoatem absolvenţi slab pregătiţi“

18 aug 2017 Autor: Mihaela Pascari

Vezi galeria foto Măriuca Talpeş, liderul Grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României: Vina este a şcolilor gimnaziale şi primare. Nu ar trebui să ajungă la liceu elevii care nu reuşesc să obţină nota 5 la Evaluarea Naţională. Trebuie luată o hotărâre în favoarea copiilor, nu să îi păcălim timp de patru ani că îi învăţăm o meserie şi de fapt să nu iasă cu nimic.

Anul trecut, 10.500 de elevi au terminat o şcoală profesională, de zece ori mai puţini decât în urmă cu zece ani. 

O parte dintre şcolile pro­fe­sionale înfiinţate după 2012, când angaja­torii se plângeau că nu găsesc muncitori, scot în piaţa muncii tineri slab pregătiţi sau cu o serie de calificări care nu se mai caută, a spus Măriuca Talpeş, liderul Grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

„Degeaba înfiinţăm şcoli profe­sionale dacă nu sunt bune. În 2012 când s-a luat decizia de reînfiinţare a şcolilor profesionale era un moment bun, dar trebuia să fie înfiinţate cu o funcţio­nare sănătoasă, ca absolvenţii acestor şcoli să aibă o meserie căutată în piaţa muncii“, a spus Măriuca Talpeş.

În 2009 ministrul educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, a decis să desfiinţeze şcolile profesionale, pe motiv că nu mai erau tineri doritori să înveţe o meserie.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.08.2017

 
Cuvinte cheie:
scoli profesionale
, absolventi
, pregatiri
, scoatere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide