Profesii

Devii un manager mai bun dacă ai studii la Harvard sau Princeton?

Autor: Adelina Mihai

28.11.2010, 23:05 76

Te face absolvirea unei facultăţi din Ivy League un CEO mai bun?Răspunsul este "nu", conform unui studiu al universităţii din NewHampshire. Faptul că un director executiv are sau nu pregătire la oşcoală de top nu are legătură cu performanţa pe termen lung acompaniilor, scrie management-issues.com. Studiul a analizatevoluţia în carieră a 2.600 de manageri din 1992 până în 2007.

O altă concluzie a studiului este că un manager cu studii la unadintre cele mai prestigioase şcoli din Statele Unite are şanseegale cu ale oricărui alt CEO de a fi concediat din cauzarezultatelor slabe ale companiei.

"Cercetarea a relevat faptul că board-urile nu trebuie să acordeo importanţă exagerată studiilor urmate atunci când încearcă săevalueze abilitatea unei persoane de a conduce o companie şi de amaximiza valoarea oferită acţionarilor", a declarat Brian Bolton,asistent universitar la Whittemore School of Business and Economicsdin cadrul universităţii din New Hampshire, unul dintre autoriistudiului.

Studiul s-a concentrat pe relaţia dintre studiile urmate,schimbările la nivel de top-management şi rezultatele financiareale firmei, mai exact asupra rolului pe care studiile urmate demanageri îl au în decizia unei firme de a-şi schimba directorulexecutiv, rolul jucat de educaţie în alegerea unui nou CEO şi dacăstudiile managerilor influenţează rezultatele unei companii.

Echipa condusă de Bolton a ajuns la concluzia că studiile urmatede directorii executivi nu au o influenţă puternică asupra decizieiunei companii de a-şi schimba directorul, managerii cu rezultateslabe fiind înlocuiţi indiferent de educaţia pe care o au. Darstudiile urmate au un rol important în selectarea unui nou CEOexistând o corelaţie puternică între educaţia posibilului viitormanager cu cea a celui demis. De exemplu, dacă un CEO care a urmatun MBA este demis din cauza rezultatelor slabe, board-ul va căutasă îl înlocuiască cu o persoană care are de asemenea un MBA.

Şi dacă angajarea unui CEO cu MBA duce la îmbunătăţiri alerezultatelor companiilor pe termen scurt, cercetătorii nu au găsito legătură strânsă între acest tip de studii şi performanţele petermen lung.

"Deşi studiile urmate de directorii executivi nu duc în mod clarla rezultate mai bune ale firmelor, board-urile văd în educaţie uncriteriu de departajare pentru că nu există prea multe criterii pebaza cărora să evalueze capacităţile unui CEO", spune Bolton.

Cercetătorii au folosit şase criterii pentru a stabili parcursuleducaţional al managerilor care au luat parte la studiu: dacă auurmat sau nu cursurile unei şcoli din top 20, dacă au urmat sau nuun MBA sau master şi dacă masterul sau MBA-ul absolvit face partedin top 20 al programelor educaţionale sau nu. De asemenea, maimult de 2.600 de demiteri de directori executivi din perioada1992-2007 au fost studiate.

Ivy League este una din cele mai prestigioase asociaţiiacademice din lume, care reuneşte universităţi precum Harvard,Princeton, Yale, University of Pennsylvania, Brown University,Columbia University, Cornell University sau DarthnmouthCollege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO