Profesii

Dezvoltarea organizationala, in fata schimbarii (I)

14.04.2003, 00:00 463

Societatea moderna se afla intr-un permanent proces de schimbare si dezvoltare. Economia de piata actuala se caracterizeaza, in principal, prin:
* Tendinta de globalizare a competitiei.
* Schimbari majore si rapide ale tehnologiilor.
* Uzura morala accelerata a produselor.
* Schimbari majore privind forta de munca.

Aceste caracteristici sunt forte ce obliga organizatiile la eforturi sporite si permanente in realizarea schimbarilor necesare supravietuirii si eficientei. De aceea, orice schimbare intr-o organizatie este considerata ca o functie atat a mediului extern (social, economic si politic) cat si a relatiilor dintre membrii, grupurile sau subgrupurile din cadrul organizatiilor.
Nu am mai avea motiv sa discutam despre acest lucru daca si faptic totul ar fi atat de simplu precum pare pe hartie; organizatiile insa au dificultati de adaptare si reactie la schimbarile sociale. Apare astfel necesitatea unor strategii de dezvoltare organizationala.
Dezvoltarea organizationala implica schimbari majore atat la nivelul structurii sistemului (climat organizational, tehnologie, modalitati de practicare a muncii) cat si la cel al membrilor organizatiei (schimbarea atitudinilor, valorilor, credintelor, orientarilor, sentimentelor oamenilor pentru a face fata schimbarilor).
Acest din urma aspect - referitor la necesitatea schimbarii conceptiilor, valorilor si atitudinilor membrilor organizatiei - determina pe unii dintre specialisti sa considere dezvoltarea organizationala in principal ca fiind o strategie de invatare unde scopul este nu numai acela de a determina transformarea indivizilor, grupurilor si organizatiilor ci mai degraba acela de a face ca fiecare din aceste unitati sociale sa invete cum sa se dezvolte in realizarea propriilor sarcini profesionale.
Angajatii trebuie sa fie pregatiti sa initieze, sa conduca si sa implementeze modificarile si/ sau schimbarile ce se impun in diverse momente pentru eficientizarea activitatilor si a organizatiei in ansamblu iar structura organizationala trebuie sa prezinte flexibilitatea necesara preluarii posibilelor socuri din mediul economic si sa se adapteze usor la noi conditii de piata.
Dezvoltarea organizationala este o strategie de crestere a eficientei organizationale prin determinarea unor schimbari planificate, pe termen lung, ce au in vedere atat resursele umane cat si cele tehnice ale unei organizatii. Scopul este acela de a imbunatati eficienta si sanatatea organizatiei prin capacitatea ei de a face fata schimbarilor de mediu, de a imbunatati relatiile interne si de a mari capacitatile de rezolvare a problemelor.
In fapt, acest mod de abordare a dezvoltarii organizationale are in vedere ca nici o schimbare majora nu se va putea produce sau nu va putea conduce la rezultatele scontate daca oamenii nu o inteleg sau nu o accepta. Organizatia, in incercarea ei de a raspunde la solicitarile mediului extern, se va confrunta cu fortele din interior care se opun schimbarilor - rezistenta indivizilor la schimbare si rezistenta organizatiei la schimbare.
Pentru ca schimbarea sa se poata produce este necesar ca oamenii sa fie implicati in planificarea si implementarea acesteia. Ei trebuie sa fie astfel instruiti incat sa-si inteleaga propriile sentimente fata de ceilalti membri ai organizatiei si trebuie invatati sa inteleaga organizatia in relatie cu mediul sau inconjurator.
Organizatia se gaseste intre cele doua forte - fortele externe ce obliga la schimbare si fortele interne ce se opun schimbarii. Echilibrul dintre aceste forte determina o anumita stare a organizatiei, caracterizata de un anumit nivel de performanta. Producerea schimbarii necesita "ruperea" acestui echilibru. Rolul dezvoltarii organizationale consta tocmai in crearea premiselor schimbarii si in impunerea acelor schimbari optime cresterii performantelor organizatiei; este procesul organizational conceput pentru a formula si implementa o strategie de crestere a eficientei organizatiei.
Pana la articolul viitor in care vom dezbate pasii in elaborarea si introducerea unui program de dezvoltare organizationala, va dau ragaz sa meditati daca merita ca organizatiile sa investeasca diferite categorii de resurse in efortul implementarii unor programe de dezvoltare organizationala avand in vedere ca ceea ce ar trebui sa obtina in final sunt urmatoarele:
* posibilitatea organizatiei sa se adapteze la schimbare astfel incat sa obtina deplina implicare a angajatilor;
* structuri organizationale care faciliteaza cooperarea angajatului si indeplinirea sarcinilor;
* eliberarea energiei latente si a creativitatii in organizatie;
* cresterea intelegerii obiectivelor organizatiei de catre angajati;
* imbunatatirea proceselor si abilitatilor in luarea deciziilor;
* prilejuri pentru dezvoltarea manageriala in contextul unor probleme reale organizationale;
* stimularea unei abordari ce implica mai multa creativitate in rezolvarea de probleme in intreaga organizatie;
* sporirea capacitatii grupurilor manageriale sa lucreze ca echipe;
* cresterea capacitatii vizionare a managementului superior.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO