Profesii

Dinu Bumbăcea, PwC România: Executivii din România sunt mai optimişti decât executivii din Europa Centrală şi de Est sau de la nivel global

PwC CEO Romania Survey 2023

Dinu Bumbăcea, PwC România: Executivii din România...

Autor: Răzvan Botea

29.03.2023, 19:15 74

Dinu Bumbăcea, country managing partner, PwC România, a spus, în cadrul conferinţei de lansare a raportului anual PwC CEO Romania Survey 2023, că directorii executivi din România sunt mai optimişti decât executivii din Europa Centrală şi de Est sau de la nivel global.

„Jumătate din executivii din România, 52%, sunt extrem de încrezători că businessurile pe care le conduc vor evolua mai bine în următoarele 12 luni, iar 60% pentru următorii trei ani. Executivii din România sunt mai optimişti decât executivii din Europa Centrală şi de Est sau de la nivel global”, a spus el.

În cadrul evenimentului, Dinu Bumbăcea a prezentat rezultatele studiului amintit: „Aproape 60% din directorii executivi nu planifică să îngheţe angajările. 66% nu vor să reducă forţa de muncă şi aici gândiţi-vă la războiul pentru talente, care se derulează constant în România şi ce ar însemna o reducere a forţei de muncă.”

Ce a mai spus Dinu Bumbăcea la PwC CEO Romania Survey 2023:

Raportul a fost structurat pe trei capitole şi primul este legat de incertitudinile de astăzi, care rezultau din situaţia macroeconomică destul de complicată, din situaţia geopolitică şi mai complicată, dar, şi mai important, care sunt deciziile directorilor generali din România şi de la nivel global în acest context destul de tulbure.

Al doilea capitol se referă la cursa pentru viitor şi aici este vorba de încercarea de a surprinde ideile executivilor de care ar fi paşii pentru atingerea transformării organizaţiilor pe care e conduc, în aşa fel încât să răspundă provocărilor din viitor, aşa cum îl văd ei.

Al treilea capitol se referă la deciziile cotidiene. Activităţile de zi cu zi, modul în care rulăm operaţiunile de astăzi, dar în contrast cu derularea iniţiativei strategice, care permiteau transformarea organizaţiei, pentru a răspunde provocărilor de mâine.

La întrebarea cum va fi creşterea economică în următoarele 12 luni, vedeţi că faţă de anii 2021 şi 2022 este o viziune destul de pesimistă, de încetinire a economiei. Aşteptările pesimiste din 2020 nu s-au adeverit în totalitate.

Inflaţia, conflictul geopolitic şi instabilitatea la nivel macroeconomic sunt principalele cauze pentru pesimism în rândul executivilor.

O bună parte din executivii români, peste jumătate au luat deja măsuri pentru a reduce costurile operaţionale. Peste jumătate au transferat o parte din inflaţie către clienţii lor, fie că este vorba de produse sau servicii. Aproape jumătate şi-au diversificat portofoliul.

Aproape 60% din directorii executivi nu planifică să îngheţe angajările. 66% nu vor să reducă forţa de muncă şi aici gândiţi-vă la războiul pentru talente, care se derulează constant în România şi ce ar însemna o reducere a forţei de muncă.

Şi mai important, aş spune, că o bună parte din executivi au pe agenda lor modul în care îşi pot transforma businessurile ca să fie mai agile şi aici vorbesc de automatizări ale proceselor (73%), remodelarea forţei de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO