Profesii

Doar 14% din români au avut vacanţă în iulie-septembrie

Autor: Mirabela Tiron

21.11.2010, 23:56 22

Doar 14% dintre români au mers în iulie-septembrie anul trecutîntr-o vacanţă cu o durată minimă de cinci zile, faţă de mediaeuropeană de 35%, arată un studiu pe turism al Eurostat,reprezentativ pentru situaţia vacanţelor de anul trecut.

La capitolul vacanţe stau mai rău decât noi locuitorii Letoniei,cu un procent de doar 7% şi ungurii cu 13%. Estonienii şilituanienii ocupă o poziţie similară cu cea a românilor în topulcălătoriilor când vine vorba de numărul celor care au plecat într-ovacanţă în trimestrul trei al anului trecut.

Spre comparaţie, 18% din bulgari au mers în perioada iulie -septembrie într-o vacanţă ce a depăşit patru nopţi de cazare într-ounitate turistică. Însă printre ţările membre ale Uniunii Europenecare stau cel mai bine la capitolul călătorii se numără Cipru,Olanda şi Suedia, unde 50% din locuitori au plecat într-o vacanţăîn trimestrul al treilea al anului. Francezii sunt însă europeniicare se bucură cel mai mult de vacanţe, 53% dintre ei mergând învacanţe în perioada mai sus menţionată, potrivit analizeiEurostat.

Aproape jumătate dintre românii care au plecat în vacanţe auales perioada iulie, august, septembrie, ceea ce plasează Româniape locul doi în topul ţărilor europene (după Slovenia) în carepersoanele călătoresc cel mai mult în trimestrul trei alanului.

Situaţia se explică prin faptul că românii aleg să îşi cumperesejuri în ţări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, care atrag prinstaţiunile de pe litoral şi mai ales prin tarifele practicate.

Spre destinaţiile din aceste ţări, care sunt şi cele mai vândutede către agenţiile de turism, se operează în perioada mai susmenţionată zboruri charter săptămânal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO