Profesii

Doar 39 mil. euro de la UE fonduri structurale şi de coeziune în ianuarie şi februarie 2018

Ministrul fondurilor europene Rovana Plumb s-a întâlnit recent la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene pentru a stabili modalităţile de evitare a dezangajării fondurilor nerembursabile

Ministrul fondurilor europene Rovana Plumb s-a întâlnit recent la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene pentru a stabili modalităţile de evitare a dezangajării fondurilor nerembursabile

Autor: Iulian Anghel

22.03.2018, 00:05 644

Cum a pierdut România 1,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

În ianuarie şi februarie 2018 România a primit de la UE doar 39 de milioane de euro fonduri structurale şi de coeziune pentru exerciţiul 2014 - 2020, în vreme ce deasupra pluteşte pericolul dezangajării în acest an a1,5 miliarde de euro, deoarece banii nu sunt cheltuiţi la timp.

Ministerul Dezvoltării şi al Fondurilor UE nu a mai comunicat nimic despre stadiul absorbţiei din 2 februarie. Datele Ministerului Finanţelor arată că, în primele două luni din an, de la UE au fost primite pe fonduri structurale de doar 39 de milioane de euro. Cum în ianuarie fondurile structurale nu au primit niciun cent, înseamnă că aceşti bani au venit în februarie.

Pe dezvoltare rurală nu s-a primit nimic de la începutul anului (de fapt au venit 1,2 mil. euro). Doar plăţile directe au avansat, primind, în februarie, 415 mil. euro, după alte 664 mil. euro primite în ianuarie.

Astfel, stadiul aborbţiei fondurilor structurale, pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, a rămas la sub 5%, adică 1,1 mld. euro din totalul alocărilor de 22,6 mld. euro în exerciţiul financiar curent.

Anul acesta sunt în pericol de dezangajare în jur de 1,5 mld. euro, ceea ce înseamnă că banii sunt retraşi automat dacă nu sunt cheltuiţi.

În exerciţiul financiar 2007- 2014, România a pierdut prin dezangajare 1,6 mld. euro, adică peste 8% din întreaga sumă pusă la dispoziţie de UE. O informare a Comisiei, publicată ieri de europarlamentarul român Siegfried Mureşan, arată cum a pierdut România cei

1,6 miliarde de euro: 623 mil. euro pe programul de transporturi, 428 de milioane de euro pe programul de mediu, 257 mil. euro pe Regio, 276 mil. euro pe POSDRU şi 17 mil. euro pe competitivitate economică. „România avea o perioadă de graţie  care s-a încheiat la 31 decembrie 2015 pentru a cheltui aceste fonduri. Din totalul de fonduri europene care nu au fost absorbite la nivelul tuturor celor 28 de state membre, României îi revine mai bine de o treime”, arată europarlamentarul român.

Conform unei informări pe care Siegfried Mureşan spune că o are de la Comisia Europeană şi pe care a făcut-o publică, suma totală a fondurilor europene dezangajate automat din Cadrul Financiar Multianual 2007 - 2013 se ridică la 4,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă fondurile europene alocate ţărilor membre şi care au fost pierdute din cauză că nu au putut fi cheltuite până la termenul-limită prevăzut, adică 31 decembrie 2015. Din această sumă, România nu a absorbit 1,64 de miliarde de euro, adică mai bine de o treime.

„Vina o poartă, într-o mai mică sau mai mare măsură, toate guvernele care au fost la putere în cei 9 ani în care puteam cheltui banii, adică 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2015, începând cu guvernul Tăriceanu, care ştia încă din 2006 că trebuie să pregătească lansarea autorităţilor şi sistemelor de management, precum şi a programelor operaţionale aferente absorbţiei fondurilor europene, dar a întârziat nepermis de mult demararea lor.”

Cu aceşti bani, mai spune Mureşan, România putea construi peste 160 de kilometri de autostradă sau putea reabilita 150 de kilometri de cale ferată.

El susţine că greşelile de atunci se repetă astăzi. Guvernul României a finalizat acreditarea autorităţilor de management – fără de care nu se pot atrage fonduri - abia în a doua parte a lui 2017, la 3 ani şi jumătate de la demararea actualului cadru financiar. Mai mult, nu sunt îndeplinite în totalitate nici condiţionalităţile ex-ante prevăzute în Acordul de parteneriat 2014 - 2020, dintre România şi Comisia Europeană. Or, arată Mureşan, în cazul în care nu îndeplinim aceste condiţionalităţi, Comisia Europeană poate suspenda temporar programele operaţionale de finanţare aferente condiţionalităţilor neîndeplinite.

„Aşadar, riscăm să pierdem din nou miliarde de euro din fondurile europene alocate României dacă autorităţile nu dau dovadă de mai mult interes şi nu fac mai mult pentru a absorbi aceşti bani.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO