Profesii

Dorin Bodea la ZFLive: „Managerii români au un profil de lider şi mai puţin de manager. Mulţi dintre ei au învăţat această meserie intuitiv“

Autor: Luciana Georgescu

08.07.2014, 00:06 679
Eficienţa financiară, contabilitatea sau cota de piaţă sunt indicatorii de performanţă ai unui business pe care companiile se concentrează cel mai mult, însă puţini angajatori îşi dau seama că stilul de conducere al echipei de management este la fel de important, este de părere Dorin Bodea, autorul cărţii de management „Manager, lider sau antreprenor?“, prezent la emisiunea online de business ZF Live.
 
„Îmbinarea celor trei roluri, de manager, lider şi de antreprenor, va conduce la o creştere a performanţei echipei de conducere, care va avea un impact semnificativ asupra profitabilităţii com­pa­niei respective“, a spus Bodea.
 
Cartea scoasă pe piaţă de acesta, care se adresează echipelor de management, încearcă să ofere răspuns la întrebarea: care dintre cele trei roluri ale conducerii are impactul cel mai mare asupra performanţei afacerii? Studiul care stă la baza publicaţiei, realizat pe un eşantion de 108 manageri (27 manageri generali, 43 top manageri şi 38 middle manageri) din 27 de companii (8 companii multinaţionale şi 19 companii naţionale româneşti) a scos la iveală unsprezece direcţii care trebuie abordate în companii pentru ca acestea să devină mai profitabile. Şase dintre acestea însă fac cu adevărat diferenţa dintre un business profitabil şi unul mai puţin performant, susţine Bodea.  „An­tre­prenorul trebuie să facă apel la inovare, la gândirea de tip proiect care să îl ajute să transpună ideile în practică şi trebuie să fie dispus să îşi asume riscuri. Pe de altă parte, managerii trebuie să pună accent pe eficacitate, să fie centraţi pe procese, dar şi pe rezultate“, a spus autorul. El a mai precizat că România se confruntă cu un paradox când vine vorba de practicile adoptate de managementul companiilor. De cele mai multe ori, managerii români preiau instrumentele din leadership, care fac apel la gândirea emoţională şi intuiţie, şi le  aplică în luarea deciziilor cu caracter economic, care ar trebui bazate pe raţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO