Profesii

​Cine este Dragoş Pavăl, cel mai puternic antreprenor român care după ce a dus Dedeman la peste 1,2 miliarde de euro a cumpărat birourile AFI Park în cea mai mare tranzacţie semnată vreodată pe piaţa de office din România

Autor: Bogdan Alecu

01.06.2017, 11:03 7165

Dragoş şi Adrian Paval, doi dintre cei opt fraţi ai familiei, născuţi într-o comună din judeţul Bacău, au devenit în ultimii ani cei mai puternici antreprenori din retailul de bricolaj, au dezvoltat reţeaua Dedeman mizând pe strategii diferite de cele ale retailerilor internaţionali. Ei au mers doar pe achiziţii de terenuri şi au pornit din Moldova, regiune pe care reţelele străine mai mult au evitat-o din cauza puterii de cumpărare reduse a locuitorilor. În plus, au dezvoltat o reţea de magazine cu preţuri mai mici decât media pieţei, strategie cu rezultate şi mai bune în criză.

Cu toate acestea, Dedeman şi-a dezvoltat afacerile până la un nivel similar retailerilor Praktiker şi Bricostore, care în 2007 erau cei mai mari jucători din piaţă şi care au mizat puternic pe Capitală încă de la intrarea în România. Anul trecut, compania deţinută de fraţii Paval a raportat afaceri de 1,2 miliarde de euro, ceea ce o plasează pe locul întâi, la mare distanţă de competiţie în clasamentul operatorilor de magazine de bricolaj.

Fraţii Paval au pornit de la zero în primii ani după revoluţie şi au avut nevoie de 18 ani pentru a ajunge la formatul actual al reţelei Dedeman formată din 45 de magazine.

Dragoş Paval, preşedintele companiei, 50 de ani, a fost primul din cei doi fraţi care a intrat în afaceri, în anul 1992, când a deschis un magazin de 16 metri pătraţi într-un spaţiu închiriat într-un cartier din Bacău, cu o investiţie minima. Afacerile au fost dezvoltate pas cu pas.

După absolvirea Facultăţii de Matematică şi Informatică din Iaşi, în 1991 Dragoş Paval s-a angajat că informatician la o firmă de stat din Bacău, Metatex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO