Profesii

Dragoş Roşca, preşedintele Delta Asset Invest: “Vrem să aducem forţă de muncă din ţările extracomunitare, dar barierele sunt prea mari”

Dragoş Roşca, preşedintele Delta Asset Invest: “Vrem...

Autor: Mihaela Pascari

27.06.2017, 18:05 550

Criza de forţă de muncă s-a adâncit în ultimii ani, iar angajatorii sunt determinaţi să importe forţă de muncă din ţările din afara UE, barierele sunt însă prea mari, a spus Dragoş Roşca, preşedintele Consiliului  Director al RBL şi CEO Delta Asset Invest, în cadrul unei conferinţe organizată de Romanian Business Leaders (RBL).

“Suntem ţara cu 72% deficit de forţă de muncă, dar avem cele mai mari bariere la angajarea cetăţenilor extracomunitari. Vrem să aducem forţă de muncă din Republica Moldova, Ucraina sau Serbia, însă există o serie de bariere. Trebuie să deschidem  graniţele  pentru societatea extracomunitară şi să depunem  efort pentru a întoarce românii plecaţi în afară”, a precizat Dragoş Roşca.

El precizează că deficitul de candidaţi se face tot mai simţit în ultimii ani în majoritatea domeniilor. “Începând cu 2012 mergem pe un trend ascendent în ceea ce priveşte business-urile, însă numărul candidaţilor din piaţa muncii devine din ce în ce mai mic. În majoritatea domeniilor resimţim o criză de forţă de muncă, iar cea care rămâne este slab pregătită. Mulţi pleacă în străinătate, spre exemplu medicii”, a mai spus Dragoş Roşca. Peste 10.000 de medici români lucrează în Germania, Franţa şi Marea Britanie, cele mai importante trei destinaţii spre care se orientează specialiştii români, potrivit datelor de la Colegiul Medicilor din România (CMR).

“În prezent nu găsim paznici, operatori manipulanţi sau croitorese. Pe măsură ce intrăm pe zona de specializări, deficitul creşte şi mai mult, spre exemplu în domeniul IT sau cel medical”, a spus Dragoş Roşca.

În opinia sa, deficitul de forţă de muncă este creat de asemenea, din cauza ajutoarelor sociale oferite şomerilor.“Oferim ajutoare sociale celor care nu vor să lucreze, iar prin asta încurajăm munca la negru”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO