Profesii

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: Criza a arătat cât de vulnerabile sunt unele forme de ocupare, dar şi cât de rapid au fost încheiate unele relaţii de muncă

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional...

Autor: Ramona Cornea

23.06.2020, 19:44 458

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) afirmă că această criză cauzată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de vulnerabile unele forme de ocupare, precum şi rapiditatea cu care au fost încheiate unele  relaţii de muncă.

”Criza a arătat cât de vulnerabile sunt unele forme de ocupare, dar şi cât de rapid  au fost încheiate unele relaţii de muncă. În mai puţin de 15 zile de la apariţia crizei, la 01.04.2020, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, peste 150 mii de locuri de munca au dispărut, este o dovadă a uşurinţei cu care se închide o relaţie de muncă. În 3 luni, aproximativ 628 mii de locuri de muncă au dispărut”, punctează preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Dumitru Costin spune că în perioada 16 martie – 17 iunie au fost 628.478 locuri de muncă pierdute, 181.648 salariaţi au avut contractele individuale de muncă suspendate cu acordul părţilor, cu venit 0 pentru salariaţi, 249.855 salariaţi au înregistrat reduceri salariale, deşi au continuat să lucreze, dintre care 66.032 salariaţi au avut salariul redus, deşi norma de muncă a rămas neschimbată. Mai mult, 1.240.674 de contracte de muncă au fost suspendate prin şomaj tehnic, iar 72.269 salariaţi au avut contractele de muncă suspendate prin reducerea săptămânii de lucru, spune el.

”Din punctul nostru de vedere, măsurile asumate de Guvern în această perioadă şi-au dovedit parţial utilitatea, în 3 luni s-au pierdut 628 mii de locuri de muncă, din care 266 mii au dispărut după încetarea stării de urgenţă. Acordarea subvenţiei condiţionată de păstrarea locurilor respective de munca, aşa cum de altfel am propus la începutul crizei, ar fi îmbunătăţit mult eficacitatea acestei măsuri de intervenţie”, a afirmat Dumitru Costin.

Creşterea indemnizaţiei de şomaj, funcţionarea dialogului social, corelarea sistemului de educaţie cu piaţă muncii, formarea profesională, modernizarea sistemului de gestiune a pieţei muncii, securitatea sociala pentru lucrătorii atipici, sunt doar câteva din aspectele identificate de BNS ca priorităţi şi comunicate reprezentanţilor Guvernului în cadrul evenimentului „România revine la muncă! Flexicuritate şi digitalizare în contextul noilor tendinţe din piaţa muncii din România!“, organizat de Ministerul Muncii.

De altfel, preşedintele BNS afirmă că niciuna din opiniile exprimate de partenerii sociali în cadrul acestei dezbateri nu a fost făcută publică, deşi a fost anunţată ca o dezbatere publică transmisă live pe Facebook.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO