Profesii

După o noapte de negocieri cu sindicatele, Conducerea Complexului Energetic Oltenia propune salarii majorate cu 700 de lei

După o noapte de negocieri cu sindicatele, Conducerea...

Autor: Loredana Ficiu

16.01.2019, 11:08 375

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-au făcut anumite propuneri de administraţie, în noaptea de marţi spre miercuri, către angajaţii CEO, astfel încât activitatea oprită vineri să fie reluată cât mai repede.

Potrivit lui Borza, miercuri dimineaţă comisia mixtă, patronat, acţionari, sindicate, a ajuns la un punct comun. Acesta susţine că activitatea din Cariera Jilţ Nord s-a reluat şi treptat administraţia va încerca reluarea activităţii în toate carierele Complexului Energetic Oltenia.

„Nu există promisiune. Există un act semnat de Complexul Energetic Oltenia, de directorat, în care am încercat să oferim, din soluţiile găsite în exerciţiul bugetar, o creştere frumoasă, bună, mare, personalului muncitor din acest complex, pentru că problema numărul 1 era aceasta. Pentru mine, cel mai important astăzi, după şase ani de tăieri şi de reduceri de salarii în Complexul Energetic Oltenia, este al doilea an consecutiv când oamenilor li se dă ceva. În general vom ajunge la o mărire de aproape 700 de lei, pentru salariul muncitorilor, 600 de lei pentru conducătorii formaţiilor de lucru. Cel mai important lucru este că fondul acesta pe care l-am identificat a fost alocat doar personalului muncitor, operaţional, din carierele noastre, care este un personal de 9.000-9.500 de oameni, pentru că problema numărul 1 aici era. Aproape 10.000 de oameni. Şi vouchere de vacanţă de 1.450 de lei", a declarat managerul CEO.

Cu toate acestea, sute de angajaţi ai Carierei Lupoaia, din cadrul CEO, au continuat, miercuri, protestele declanşate vineri la Jilţ Nord şi Jilţ Sud.

"La Lupoaia, oamenii nu renunţă la protest. Vor 1.000 de lei net, în tarifar, brut 1600. Administraţia a promis 700 de lei pentru muncitori, 500 de lei pentru maiştri, 400 de lei pentru şefii de sectoare, oamenii au fost iritaţi pentru că şefii de sectoare sunt folosiţi ca oameni de manevră, un fel de securişti, stau pe la colţuri să ducă oamenii la muncă, să le spună că vor avea probleme. La Lupoaia nu se lucrează nici astăzi, nici la Roşiuţa. Am înţeles că la Jilţ s-ar fi început", a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica.

Complexul Energetic Oltenia are 13.300 de angajaţi şi a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice şi termice pe bază de lignit, extracţia şi prepararea lignitului.

Compania are 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO