Profesii

Ecaterina Ion, director de resurse umane al HP: Repatrierea specialistilor, trendul care guverneaza industria de IT&C

Ecaterina Ion, director de resurse umane al HP: Repatrierea specialistilor, trendul care guverneaza industria de IT&C

Ecaterina Ion, director de resurse umane al HP: Centrul de shared services (servicii - n.r.) are o rata de crestere mai mare decat cel de sales (vanzari - n.r.). Prin urmare, daca ne ghidam dupa dimensiunea celor doua centre, putem spune ca cele mai multe angajari se vor face in centrul de shared services.

05.05.2008, 19:38 1000

Daca pana acum dezvoltatori de software si hardware alegeau sa recruteze oameni de la concurenta sau direct de pe bancile scolii, o noua resursa de personal a inceput sa infloreasca: repatrierea specialistilor de peste hotare. "In ultima perioada am observat ca specialistii in IT care au fost implicati in proiecte derulate in strainatate aleg sa revina in tara si sa-si continue munca in cadrul unor companii de genul HP. Salariile din domeniu au inceput sa devina suficient de competitive pentru a atrage forta de munca din strainatate, insa nu conteaza doar factorul financiar. Dupa ce ai atins un anumit nivel profesional incep sa te preocupe si alte aspecte, cum ar fi mediul de lucru, spre exemplu", spune Ecaterina Ion, director de resurse umane al Hewlett-Packard (HP) Romania.
Filiala locala a celui mai mare producator mondial de PC-uri are in vedere si atragerea specialistilor in IT de peste hotare, in incercarea de a-si indeplini campania masiva de recrutare din acest an, care prevede angajarea a 750 de persoane. "In prezent, avem in Romania circa 1.500 de angajati, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora ar putea creste cu 50%", precizeaza Ion. Astfel, compania va ajunge la aproximativ 2.250 de angajati in urmatoarele opt luni.
Data fiind insa experienta din anii anteriori, numarul angajarilor care vor fi operate de HP ar putea sa depaseasca estimarile. "Anul trecut, am angajat cu peste 50% mai multi oameni decat in 2006", afirma Ecaterina Ion, care a preluat functia actuala la sfarsitul lunii ianuarie, dupa ce a parasit distribuitorul de produse farmaceutice Relad.
Avand in vedere ca revenirea specialistilor in IT din strainatate reprezinta o noutate pentru piata fortei de munca din Romania, HP va face angajarile din acest an pe baza altor canale de recrutare. Principalul furnizor de personal va fi site-ul propriu al companiei, urmat de atragerea de persoane tinere fara experienta sau cu o experienta de doi ani, fie inca din timpul studiilor, fie prin intermediul targurilor de joburi, dar si de companiile specializare in recrutare.
Cele aproximativ 750 de persoane care urmeaza sa fie angajate de HP vor lucra, pe de o parte, in centrul de servicii din Bucuresti - shared services -, ce ofera sprijin proceselor de afaceri derulate de partenerii si clientii HP din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, iar pe de alta parte in centrul de sales al companiei, in care se afla specialisti de vanzari si marketing.
"Centrul de shared services (servicii - n.r.) are o rata de crestere mai mare decat cel de sales (vanzari - n.r.), prin urmare, daca ne ghidam dupa dimensiunea celor doua centre, putem spune ca cele mai multe angajari se vor face in centrul de shared services", spune Ecaterina Ion.
Momentan, in cadrul centrului HP de servicii sunt deschise pozitii precum sales representative & specialist, pre-sales consultants, software sollution architects, technical consultants, customer service representative, project controller, central back-end operation and central front-end operation support.
In prezent, compania deruleaza o campanie de recrutare destinata acoperirii a 100 de pozitii, atat pe zona de servicii, cat si pe partea de vanzari. In centrul de shared services, media de varsta a angajatilor este de 26 de ani. "Daca nu esti dispus sa atragi oameni tineri si sa investesti in formarea lor, nu cred ca esti capabil sa sustii un ritm de crestere ca acela pe care ni l-am propus noi", apreciaza Ion.
Pentru recrutarea de tineri, compania colaboreaza cu institutii de invatamant superior, de genul Academiei de Studii Economice si Universitatea Politehnica, ambele din Bucuresti.
"Suntem tot timpul in contact cu universitatile si cu asociatiile studentesti, pentru ca feedback-ul tinerilor este foarte important. Cu ajutorul lor aflam care sunt targurile de joburi la care merita sa mergem", subliniaza directorul de resurse umane al HP. La Angajatori de top, targ de joburi desfasurat in Bucuresti la sfarsitul lunii martie, compania a primit la stand in jur de 450 de CV-uri.
Mai mult, compania va participa si la programul Start Internship Romania. "In urma acestui internship fair, ne dorim sa atragem 10 tineri care sa lucreze pentru o perioada de 3-6 luni in cadrul HP", spune Ion. Peste 700 de studenti vor lucra vara aceasta in cele peste 70 de companii romanesti si multinationale care vor participa la programul Start Internship Romania. Totusi, pentru a ajunge sa lucreze la HP, un candidat nu trebuie sa aiba de partea sa doar varsta sau dorinta de a invata. De exemplu, cei care doresc sa aplice pentru centrul de vanzari, un avantaj il constituie pregatirea academica tehnica, limba engleza fiind obligatorie. Pentru centrul de outsourcing targetul este orientat catre persoanele care cunosc limbi straine precum germana, poloneza, daneza sau finlandeza, fara cerinte de background tehnic. Ca recompense, angajatul are posibilitate de a avansa in cariera, atat pe orizontala, cat si pe verticala, dar si de actiuni HP.

HP, pe scurt:
Cea mai mare companie producatoare de PC-uri din lume
Prezenta in Romania din toamna anului 1997 sub forma de reprezentanta
Are aproximativ 1.500 de angajati in Romania
Numarul angajatilor ar putea ajunge la 2.250 pana la sfarsitul acestui an

Cariera
Ianuarie 2008 - prezent: country human resources manager, HP Romania
Martie 2007 - ianuarie 2008: corporate human resources director, Relad & City Pharma
Aprilie 2006 - februarie 2007: human resources director, Libra Bank
August 1998 - martie 2006: human resources consultant, MobiFon - Vodafone

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO