Profesii

Educaţia şi nevoile din economia reală sunt paralele

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României

Autor: Corina Mirea

21.04.2015, 00:06 230
Cadrul legislativ instabil, nivelul fiscalităţii, stadiul precar al infrastructurii rutiere, corupţia din administraţia publică şi nivelul scăzut de calificare al forţei de muncă sunt piedicile externe cele mai mari pe care oamenii de afaceri din România le întâmpină în calea dezvoltării businessurilor, arată un studiu al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
 
În timp ce mare parte din liderii de business din România (peste 50%) se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri, dar şi a profitabilităţii (cu valori cuprinse între 1% şi peste 10%), unu din doi oameni de afaceri susţine că nu are planuri de majorare a efectivelor de personal. Prin urmare, aceştia sunt în continuare concentraţi pe creşterea profitabilităţii şi a competitivităţii firmelor pe care le conduc, dar crescând eficienţa şi productivitatea, care de multe ori se traduce prin restructurarea sau incrementarea organigramei.
 
„Este adevărat că firmele par să nu se concentreze foarte mult pe creşterea numărului de locuri de muncă, dar, sincer, nici nu prea au pe cine angaja. Vorbim aici despre zona de muncitori calificaţi, de meseriaşi, de care este în special nevoie în producţie. În 2007, şantierele navale cereau 1.000 de sudori, iar în toată Dobrogea ieşeau din şcolile de meserii doar zece sudori pe an. Paralelismul educaţie-economie reală încă există şi generează situaţii în care inginerii fac muncă de studii medii“, a spus Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României, la evenimentul de lansare a studiului realizat în luna martie pe un eşantion de 500 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO