Profesii

Efectele revoluţiei digitale: Mai mult de 60% din copiii care încep şcoala primară vor avea meserii care azi nu există. „Lucrez de 30 de ani în industria comunicaţiilor, dar nu am văzut niciodată schimbări atât de rapide ca în ziua de azi”

Efectele revoluţiei digitale: Mai mult de 60% din copiii...

Autor: Bogdan Angheluţă

12.11.2016, 14:00 1515

Revoluţia digitală schimbă dramatic lumea în care trăim. Peste 50% din joburile actuale ar putea fi afectate de automatizare, iar mai mult de 60% din copiii care încep şcoala primară vor avea meserii care azi nu există. Cum influenţează digitalizarea mediul de afaceri?

„Până în 2019, 86% din date vor fi procesate de centre de date în cloud şi doar 14% de centrele de date tradiţionale. Avem astfel nevoie de o reţea care oferă predictibilitate şi control, prin vizibilitate. Securitatea va deveni un motor de creştere pentru dezvoltarea afacerilor din România. Putem folosi tehnologia ca un pilon pentru dezvoltarea digitală“, declară Dorin Pena, director general al Cisco România.

Dacă în 1987 erau conectate 10.000 de dispozitive la nivel mondial, până în 2020 vor fi conectate la internet peste 50 de miliarde. Datorită revoluţiei digitale, lumea în care trăim va fi reconfigurată. Peste 50% din joburile actuale ar putea fi afectate de automatizare, iar mai mult de 60% din copiii care încep şcoala primară vor avea meserii care azi nu există. Munca nu se va mai desfăşura dintr-un birou fix, cu program 8-16, iar ameninţările vor creşte în volum şi sofisticare. La baza tuturor acestor transformări digitale stă reţeaua. Digitalizarea presupune oferirea unor experienţe noi pentru clienţi, transformarea proceselor şi a modelelor de afaceri, responsabilizarea forţei de muncă. Ca urmare a dependenţei de tehnologie, companiile se supun unor riscuri foarte mari, de aceea e nevoie de o preocupare crescută pentru securitatea cibernetică.

Petr Pavlu, director al diviziei Ingineria Sistemelor din cadrul Cisco EMEA, explică modul în care companiile ar trebui să reacţioneze la digitalizare şi investiţiile necesare în noile condiţii. În opinia lui, decizia legată de investiţiile în infrastructura digitală trebuie să fie prioritară pentru management. 45% dintre companii nu cred că digitalizarea reprezină un subiect critic; şi s-ar putea ca aceste companii să reziste pe piaţă, să nu aibă nevoie de toate noile soluţii, „dar noi credem că succesul în această eră digitală este condiţionat de aducerea subiectului legat de digitalizare pe masa consiliului de administraţie. Care trebuie să decidă dacă vrea sau nu să urmeze acest drum. Dacă am avea o carte pe bucate pentru a şti cum trebuie să gestioneze companiile digitalizarea ar fi minunat“, spune Petr Pavlu zâmbind. Şi completează că fiecare companie trebuie să aibă o abordare proprie, mai ales în condiţiile în care ciclul actual de viaţă al tehnologiei este tot mai scurt. „Este foarte important să evaluezi produsele, să ştii cât de mult le poţi folosi. E foarte important ca tehnologia pe care o foloseşti pentru viteză, pentru agilitate să fie tot timpul la zi.“

Citiţi continuarea articolului pe businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO