Profesii

EJobs: Deficitul de forţă de muncă creşte pretenţiile angajaţilor. Un candidat cere şi 1.000 de euro pentru o poziţie de entry-level

EJobs: Deficitul de forţă de muncă creşte...

Autor: Mihaela Pascari

05.11.2017, 17:24 1533

Într-o piaţă în care cererea de forţă de muncă este mai mare decât oferta, cresc şi pretenţiile salariale ale angajaţilor. Unul dintre domeniile în care cererea este cu mult peste ofertă este IT-ul, unde un candidat de nivel entry-level cere salarii cuprinse între 800 şi 1.000 de euro net pe lună, peste competenţele pe care le deţine, spun reprezentanţii platformei de recrutare online eJobs.

„Într-un domeniu în care salariile au crescut cu 40% în decurs de un an, iar cererea este de peste 4.000 de poziţii în orice moment, îţi permiţi să ai pretenţii. Odată cu pre­tenţiile salariale creşte şi optimismul faţă de perspectivele profesionale şi de angajare“, a spus Bogdan Badea, Head of Sales în cadrul eJobs Group. Potrivit unui studiu realizat de eJobs, trei din cinci angajaţi consideră că îşi pot găsi un job mai bun în mai puţin de trei luni.

În opinia reprezentantului platformei de recrutare, deficitul de forţă de muncă se va adânci în următoarea pe­rioadă, având în vedere că în primele şase luni ale acestui an companiile au scos la bătaie peste 200.000 de joburi.

„Investiţiile străine vor creşte şi multe companii din piaţă caută deja să se extindă. În plus, migraţia externă a trei milioane şi jumătate de români şi tendinţa de plecare a angajaţilor cu experienţă şi pregătire în spaţiul comunitar, pen­tru care piaţa muncii lo­cală nu oferă soluţii de în­locuire, sunt cauze ma­jore în ceea ce priveşte deficitul de personal“, a explicat Bogdan Badea.

Cele mai multe anun­ţuri de angajare pu­bli­cate pe platforma eJobs în primele şase luni ale acestui an au provenit din domenii precum vân­zări (9.590 de anunţuri), adminis­trativ/lo­gistică (6.330 de anunţuri) sau financiar cu 4.480 de anunţuri de angajare, mai arată datele eJobs.

Pentru a stopa deficitul de forţă de muncă din piaţă, dar şi pentru a reţine salariaţii existenţi, angajatorii din România oferă un set de beneficii pe lângă venitul salarial.

„Nu mai este suficient un abonament la o sală de sport. Angajatorii oferă acum pachete integrate de well-being, care includ, pe lângă abonamente clasice la o sală de sport, şi cursuri de nutriţie, de dans sau de echitaţie“, a mai spus Bogdan Badea.

Totodată, angajatorii sunt tot mai flexibili şi mai atenţi la nevoile angajaţilor pe termen lung, spre exemplu, multe companii acceptă munca de acasă.

„Am observat, de asemenea, o atenţie tot mai mare a companiilor către zona de employer branding, unde angajatorii caută deja să creeze adevărate experienţe integrate pentru angajaţii lor, atât la birou, cât şi în afara lui.“

Potrivit reprezentanţilor eJobs, cele mai multe locuri de muncă scoase la bătaie în primele şase luni ale anului au fost în Bucureşti (aproape 32.000 de anunţuri de recrutare), urmat de Cluj, Braşov, Timişoara sau Iaşi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO