Burse - Fonduri mutuale

Electroargeş renunţă la 200 de angajaţi cu contract de muncă temporară după ce germanii de la Kärcher au încheiat colaborarea cu producătorul de electrocasnice

Electroargeş renunţă la 200 de angajaţi cu contract...

Autor: Tibi Oprea

23.12.2021, 16:12 6295

Electroargeş (simbol bursier ELGS), unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din România, a anunţat joi la Bursa de Valori Bucureşti că va renunţa la aproximativ 200 de salariaţi cu contract de muncă temporară, în perioada 15-30 decembrie 2021, “în concordanţă cu strategia companiei de redimensionare a structurii personalului şi de alocare a acestuia pe proiectele actuale şi pe proiectele în curs de dezvoltare”.

Decizia vine după ce Alfred Karcher SE & Co. KG, compania germană care deţine brandul de electrocasnice Kärcher, a notificat Electroargeş în data de 6 decembrie cu privire la rezilierea unui contract de furnizare începând cu 30 iunie 2022 şi a unui contract de împrumut a sculelor şi dispozitivelor începând cu 30 aprilie, respectiv restituirea acestora până la această dată.

Kärcher producea aspiratoare pentru grupul german, care a inaugurat recent o a doua unitate proprie de producţie pe plan local.

Totodată, Alfred Karcher SE & Co. a trimis Electroargeş previzionatul comenzilor doar pentru lunile ianuarie şi februarie 2022, “care acoperă 40% din capacitatea de producţie alocată acestui client”.

După notificarea Eelectroargeş de către Alfred Karcher din 6 decembrie, compania cu sediul în Curtea de Argeş a anunţat la bursă că va aduce la cunoştinţa investitorilor demersurile pe care le va efectua, având în vedere faptul că “notificările Alfred Karcher SE & Co. KG nu respectă prevederile contractuale şi nici cerinţele legale”.

Rezilierea este cu atât mai importantă cu cât contractul dintre Electroargeş şi Kärcher reprezintă 85% din businessul companiei locale. Producătorul român de aspiratoare şi componente anunţase deja că e în căutarea unor soluţii pentru a reduce dependenţa „periculoasă“ de colaborarea cu Kärcher. Cele două companii colaborează de foarte multă vreme, însă în ultimii cinci ani germanii şi-au dezvoltat şi producţie proprie în România.

Producătorul de electrocasnice a încheiat primul semestru din 2021 cu vânzări de 132,5 mil. lei, plus 11,7% faţă de perioada similară din anul anterior, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul semestrial publicat la bursă.

Acţiunile ELGS înregistrează o scădere de aproape 40% în ultima lună, pe fondul unor tranzacţii de 3 mil. lei. Compania are 29,3 mil. lei capitalizare, arată datele BVB.

Într-un raport recent al Electroargeş pe bursă, producătorul local de aspiratoare şi componente pentru electrocasnice anunţa că realizează subansambluri pentru Arctic, companie ce deţine două fabrici în România, una de frigidere şi o alta de maşini de spălat.

„Se colaborează în producţie cu Arctic prin asimilarea în fabricaţie a unei game importante de piese injectate din mase plastice, de subansamble şi kituri de repere“, potrivit raportului financiar al Electroargeş.

Colaborarea dintre cei doi producători importanţi de electrocasnice este una nouă din datele ZF.

Acest parteneriat a venit în contextul în care compania din Curtea de Argeş era puternic dependentă de un singur partener pentru care producea aspiratoare şi astfel căuta să îşi diversifice activitatea.

„O pondere importantă din cifra de afaceri rezultă din relaţia comercială cu firma Kärcher din Germania. Produsele fabricate pentru clientul Kärcher sunt livrate pe o multitudine de pieţe, respectiv Europa, Australia, SUA, Mexic, Japonia, China, Argentina sau Brazilia.“

Mai exact, 85% din cifra de afaceri a Electroargeş e reprezentantă de colaborarea cu grupul german. Dependenţa de un singur partener este însă periculoasă, lucru pe care-l recunosc şi oficialii Electroargeş.

„Rezilierea acestui contract ar avea un impact negativ asupra evoluţiei în timp a societăţii, cu implicaţii sociale negative. Faptul că aproape 90% din cifra de afaceri se bazează pe export, iar din total peste 99% merge doar către grupul de firme Kärcher, denotă o dependenţă uriaşă“, spuenau oficialii companiei româneşti acum câteva luni.

În acest context, reprezentanţii producătorului Electroargeş adăugau că e nevoie de dezvoltarea gamei de produse proprii şi de legarea de noi colaborări pentru realizarea unui echilibru. Mai exact, ei voiau ca 50% din business să vină din aceste surse, iar doar 50% din contractul cu gigantul german. Ba mai mult, ei anunţau că vor produce noi tipuri de aspiratoare pentru Kärcher.

Anunţul rezilierii contractului vine în contextul în care recent grupul german Kärcher a dat drumul producţiei în cea de-a doua fabrică din România, unde realizează aspiratoare ce iau 100% drumul exportului. Cu două fabrici funcţionale, ambele în Curtea de Argeş şi ambele producând aspiratoare, în 2022 compania estimează că va livra de pe plan local 3,5 milioane de unităţi care vor ajunge în toată lumea.

Producătorul german de aspiratoare şi alte bunuri pentru curăţenie Kärcher a intrat oficial pe piaţa locală acum aproape 15 ani, când a deschis subsidiara din România. În 2015 a decis să investească în producţia proprie, iar de atunci investiţiile au continuat. În total, în cele două fabrici proprii, nemţii au investit peste 45 mil. euro, conform calculelor ZF pe baza informaţiilor oferite de reprezentanţii Kärcher. O parte din bani au fost ajutor de stat.

Prima fabrică a Kärcher în România, ce a costat 20 mil. euro, a fost inaugurată în toamna lui 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO