Profesii

Este criza de muncitori calificaţi din Germania una reală?

Este criza de muncitori calificaţi din Germania una reală?

Autor: Catalina Apostoiu

03.05.2019, 00:04 623

„Nu există o criză de muncitori calificaţi la scară naţională în Germania.“

Cât de serioasă este criza de muncitori calificaţi din Germania în realitate? În unele industrii, numărul de candidaţi este în scădere, în timp ce în alte problemele nu sunt atât de mari pe cât par, scrie Deutsche Welle.

Recent, Steffen Kampeter, directorul puternicei Confederaţii a Asociaţiilor Angajatorilor Germani (BDA), declara că a permite angajaţilor să se pensioneze fără nicio deducere la vârsta de 63 de ani după ce au muncit 45 de ani înseamnă o povară nu numai pentru fondul de pensii, dar şi pentru piaţa muncii, acesta adăugând că penuria de muncitori calificaţi din Germania este alimentată de o politică eronată a pensiilor.

Răspunsul sindicatelor a venit prompt. Şeful Verdi Frank Bsirske a declarat că consideră decizia de a permite pensionarea la 63 de ani drept una corectă. Alternative ar fi să „trimitem acasă mult mai mulţi oameni care au muncit din greu cu pensii reduse“.

Posibilitatea acestei pensionări anticipate a fost legiferată în 2014 ca parte a unui plan mai amplu de reformare a pensiilor. Aceasta afectează aproape exclusiv muncitorii calificaţi din joburi bazate pe pregătire profesională.

Ministrul educaţiei Anja Karliczek a declarat că pregătirea profesională nu este încă suficient preţuită în Germania şi că pentru a combate criza de muncitori calificaţi, următoarea generaţie de talente tinere trebuie pregătită cum se cuvine. „Nu există o criză de muncitori calificaţi la scară naţională în Germania“, afirmă Karl Brenke de la Institutul German pentru Cercetare Economică (DIW).

Există blocaje în unele sectoare, dar din motive diferite. În special sectoarele unde companiile au dus-o bine o perioadă lungă graţie bunului mers al economiei, cererea de muncitori calificaţi este ridicată. Dar şi acolo presiunile sunt în scădere.

Brenke vede un al motiv important pentru această criză: în trecut pur şi simplu s-a acordat prea puţină atenţie muncitorilor calificaţi.

Când posibilitatea pensionării anticipate s-a concretizat, aceasta a avut un impact puternic, acesta diminuându-se însă în ultima vreme.

Problema deficitului de muncitori calificaţi este dezbătută de ani întregi. Criticii au tot argumentat că dacă deficitul ar fi atât de mare, atunci în anumite sectoare salariilor ar creşte puternic. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat.

În plus, expertul DIW menţionează un argument adesea ignorat împotriva unei penurii ìrealeî de muncitori calificaţi: dacă ar exista într-adevăr o criză de forţă de muncă la nivel naţional, productivitatea muncii din industria germană şi serviciile având legătură cu industria ar creşte de asemenea puternic. ìDar vedem exact oposul. Creşterile de productivitate din Germania devin din ce în ce mai slabeî, arată Brenke.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO