Profesii

Este oficial: Parlamentul a votat numirea lui Gabriel Grădinescu în funcţia de vicepreşedinte al ASF

Este oficial: Parlamentul a votat numirea lui Gabriel...

Autor: Maria Stan

17.12.2018, 19:16 618

Plenul Reunit al Parlamentului a votat, luni, numirea lui Gabriel Grădinescu, în funcţia de vicepreşedinte, membru executiv, în sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF).

Grădinescu Gabriel a fost candidatul propus de Comisiile de specialitate comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte - membru executiv - în sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiare. Au fost exprimate 197 voturi pentru şi 74 contra.

De asemenea, plenul reunit al Parlamentului a votat şi numirea lui Ioan Georghe Tara ca membru neexecutiv al aceluiaşi Consiliu. Au fost exprimate 199 voturi pentru şi 72 împotrivă.

Gabriel Grădinescu a fost ales, pe 4 decembrie, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), responsabil cu piaţa de capital. Acesta a primit 28 de voturi, alte 20 de voturi au fost contra şi unul dintre membrii comisiilor s-a abţinut.

Pentru această funcţie s-au înscris opt candidaţi, dar au participat la audieri şase. Audierile au loc marţi, începând cu ora 10:00 şi fiind urmate de vot.

Audierile a avut loc în cadrul unei şedinţe comune a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputatilor şi a Comisiilor similare ale Senatului.

„Ştim că domnul Grădinescu are jocurile făcute. Vă rog, nu ne luaţi pe toţi de proşti”, a spus Ioan Cupşa, deputatul PNL, la începutul audierilor.

Audierile şi votul de marţi s-au făcut după ce funcţia de vicepreşedinte al ASF, responsabil cu piaţa de capital, a rămas vacantă. La data de 15 noiembrie, deputatul PSD Marius Bota a demisionat din această funcţie. El fusese ales în această funcţie cu doar o zi înainte, odată cu ceilalţi membrii ai Consiliului ASF.

La alegerile din data de 14 noiembrie, Gabriel Grădinescu, care o experienţă de peste 25 de ani în domeniul bancar, a fost ales membru neexecutiv în Consiliul ASF.

Alţi candidaţii înscrişi în cursa pentru acest post şi care au participat la audieri sunt: Vicenţiu Constantinoiu, responsabil Pieţe Reglementate în cadrul ASF, Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare – Direcţia Supraveghere şi Control, din cadrul Serviciului Control Entităţi Reglementate; Adrian Mitroi, conferenţiar universitar, expert în economie comportamentală, membru în CA al Fondului de Garantare al Asiguraţilor şi a Şantierului Naval 2 Mai Mangalia, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, precum şi membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Studii Financiare; Claudia Cătălina Sava, directorul Direcţiei Supraveghere şi Control pentru piaţa de capital în cadrul ASF; Cătălin Mancaş, director general adjunct şi membru în Consiliul de Administraţie al SSIF BRK Financial Group; Ioan Gheorghe Ţara, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea.

Pentru această funcţie s-au mai înscris, dar nu au participat la audieri: Andrei-Liviu Stamatian, prim-vicepreşedinte al CEC Bank; Mircea Oancea, fost preşedinte CSSPP şi actual director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO