Profesii

Euler Hermes: Şomajul ascuns disimulează adevărata amploare a crizei de pe piaţa forţei de muncă

Euler Hermes: Şomajul ascuns disimulează adevărata...

Autor: Ramona Cornea

16.11.2020, 12:08 411

Adevăratul impact al pandemiei de COVID-19 asupra pieţei muncii în unele ţări ar trebui să fie mult mai grav decât ceea ce sugerează principalii indicatori, conform unei analize a Euler Hermes, liderul asigurărilor de credit comercial la nivel global, parte a grupului Allianz.

”În România, rata oficială a şomajului a atins un maxim de 5.3% în timpul lunilor iulie-august şi, deşi a coborât uşor, s-a menţinut totuşi la peste 5% în septembrie. În realitate însă, numărul efectiv al celor fără un loc de muncă ar putea fi mai mare, având în vedere populaţia aptă de muncă, dar care nu îndeplineşte condiţiile categoriei „şomer” şi nu este inclusă în statistici”, spune Mihai Chipirliu, CFA - Risk Director Romania.

Specialiştii de la Euler Hermes se aşteaptă ca, în ciuda răspândirii pandemiei, consumul şi construcţiile să rămână la un nivel ridicat pentru tot anul, apropierea alegerilor fiind în măsură să menţină aceste domenii şi actualul nivel al şomajului la un nivel rezonabil.

”De asemenea, aşteptatele măsuri de ajustare bugetară sunt puţin probabil să apară în acest an.  Momentul şi magnitudinea implementării vor depinde tot mai mult de evoluţia riscului pandemic ce va dicta şi ritmul recuperării economiei” , adaugă Mihai Chipirliu.

Deşi este posibil ca revenirea treptată a economiei să readucă o parte din populaţia inactivă înapoi către piata forţei de muncă, fapt ce va duce la creşterea ratelor oficiale ale şomajului, este posibil ca în acelaşi timp noi perioade de lockdown să aducă o nouă creştere a „şomajului ascuns" pentru unele sectoare, conform analizei citate. 

”Abordarea problemei angajaţilor descurajaţi şi oferirea de soluţii pentru cei care nu pot lucra din cauza restricţiilor instituite pentru limitarea răspândirii Covid-19 (închiderea şcolilor, restrictionarea în domeniul hotelier şi al restaurantelor) rămân esenţiale, chiar dacă vârful crizei Marelui Lock-down se pare că a trecut”, spun experţii de la Euler Hermes. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO