Profesii

Exclusiv online - Statul ar putea plati CAS de 600 milioane de euro pentru pensiile politistilor si ale militarilor, dupa aplicarea noii legi a pensiilor

12.02.2010, 00:00 271

Prin introducerea in baza de contributie a beneficiarilor depensii speciale, Guvernul ar putea cheltui, potrivit unui calculZF, aproximativ 590 mil. euro cu plata contributiilor sociale alepolitistilor si militarilor. Nivelul CAS este in prezent de 31,3%,din care 10,5% este contributia angajatului si 20,8% estecontributia angajatorului.

In prezent, politistii, militarii si angajatii serviciilorspeciale (SRI, SPP, SIE) nu contribuie in timpul vietii active,pensia fiind platita de la bugetul de stat.

Potrivit proiectului de lege, in cazul personalului din apararenationala, ordine publica si siguranta nationala, cei 5% care seplateau de la bugetul de stat se transfera in plata catre bugetulasigurarilor sociale si se adauga inca 5,5%. Majorarea cu 5,5% acontributiei se va face prin cresterea soldei/salariului brut,astfel incat castigul net sa nu fie afectat. In consecinta, statular trebui sa contribuie cu 21,8%, ca angajator, si va mai platiinca un plus de 5,5% prin majorarea salariului brut al angajatilor.In total, statul va contribui la bugetul asigurarilor sociale cu27,3%.

Astfel, doar in cazul angajatilor Ministerului de Interne,aplicand procentul de 27,3% la cheltuielile de personal (peste 6mld. lei, potrivit bugetului pe 2010) , cheltuielile statului cuplata CAS vor fi in acest an de 1,64 mld. lei (390 mil. euro). Inprezent, cheltuielile cu pensiile ale Ministerului de Interne suntde 341 mil. euro.

In ceea ce priveste Ministerul Apararii, cheltuielile cu plataCAS vor fi de 850 mil. lei (200 mil. euro). Cheltuielile anuale cupensiile angajatilor Ministerului Apararii sunt de 480 mil.euro.

In cazul pensiilor magistratilor, pilotilor, parlamentarilor,demnitarilor si ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, o partedin suma obtinuta la pensie este suportata din sistemul public depensii si o alta parte de la bugetul de stat. Potrivit unui calculZF, statul contribuie in fiecare luna cu aproximativ 10 milioane deeuro pentru cele aproximativ de 8.000 de pensii din aceastacategorie, ceea ce inseamna cheltuieli anuale de 120 de milioane deeuro. Presupunand ca in cazul recalcularii, statul nu ar maicontribui la plata acestor pensii, de aici se vor putea faceeconomii de maximum 120 de milioane de euro.

In schimb, in cazul fostilor militari si politisti, este neclarcat ar putea economisi statul in urma recalcularii pensiilor. Dealtfel, de fiecare data cand apare sintagma "personal din apararenationala, ordine publica si siguranta nationala" in textulproiectului de lege, apar si exceptiile.

Astfel, nu este clar in lege daca nivelul contributiei laasigurari sociale (CAS) de 31,3% va fi aplicat si pentru acestecategorii.

"Obligatiile stabilite prin prezenta lege se refera la platacontributiei de asigurari sociale, atat de angajator cat si deangajat. Conform cotelor actuale de contributii de asigurarisociale, angajatorul va plati 20.8%, aplicat fondului de salariibrute iar angajatul 10.5% aplicat salariului brut lunar, conformlegii. In cazul personalului din aparare nationala, ordine publicasi siguranta nationala se transfera cei 5% ce se plateau la bugetulde stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat si se adaugainca 5.5%. Majorarea cu 5.5% a contributiei, se realizeaza princresterea soldei/salariului brut astfel incat castigul net sa nufie afectat", potrivit textului de lege.

"Economiile vin din faptul ca s-a schimbat metodologia de calcula punctului de pensie", este de parere Mariana Campeanu, fostministru al muncii. Din 2007 si pana in prezent, punctul de pensieera calculat la 45% din salariul mediu brut pe anulo urmator, intimp ce in noua lege este prevazut ca punctul de pensie se vamajora anual cu 100% rata inflatiei, la care se adauga 50% dincresterea reala a salariului mediu brut din anul precedent.
Biroul de presa al Guvernului a precizat ieri ca toate pensiilespeciale vor fi recalculate pe baza principiului contributivitatiisi vor scadea doar acele pensii care nu au fost calculate in bazaacestui principiu. De asemena, reprezentantii Guvernului auprecizat ca in proiectul legii privind sistemul unitar de pensiipublice nu exista un plafon sub care nu se recalculeaza si nu scadpensiile speciale. "Exemplul dat de primul-ministru Emil Boc, incadrul briefing-ului de presa sustinut la Palatul Victoria -conform caruia pensiile fostilor angajati din armata si politie,care, in proportie foarte mare, sunt mai mici de 3.000 de lei si,potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii, Familiei siProtectiei Sociale nu vor fi afectate/diminuate in urmarecalcularii (care se va aplica, de altfel, tuturor pensiilorspeciale, deci si acestor categorii de pensii) - este un cazpunctual. Este incorecta generalizarea acestui exemplu la toatepensiile speciale, intrucat legea nu stabileste niciun fel deplafon sub care nu se recalculeaza si nu scad pensiile speciale",au spus reprezentantii Executivului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO