Profesii

O ”excursie” în paradisul din Africa unde a fugit Radu Mazăre să se ascundă de autorităţi: Cum arată Madagascar, insula exotică cu un PIB per capita de 24 ori mai mic decât România, unde tocmai s-a anunţat sfârşitul epidemiei de ciumă. Galerie FOTO

Foto

Foto

Autor: Răzvan Botea

03.01.2018, 17:25 31620

Madagascar este numele insulei care este administrată de statul Republicii Madagascar, a patra insulă ca mărime din lume şi destinaţia preferată de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, pentru fuga sa din ţară şi solicitarea azilului politic.

Republica Madagascar este formată din aproape 25 mil. locuitori, pe o suprafaţă de 587.040 m2. Capitala ţării este Antananarivo, iar limbile oficiale sunt malgaşa şi franceza.

Insula este o ţară cu un nivel de trai scăzut, cu un PIB de 9,99 mld. dolari, de aproape 19 ori mai mic decât al României. PIB-ul pe cap de locuitor este de 401 dolari, aproximativ 69% din cetăţenii ţării trăiesc sub pragul de 1 dolar/zi, potrivit Wikipedia.

Cea mai mare pondere la atingerea PIB-ului o are agricultura, urmată de industrie. Turismul este în dezvoltare, insula atrăgând un număr din ce în ce mai mare de turişti. Aproximativ 293.000 au vizitat Madagascarul în 2016, în creştere cu 20% faţă de numărul de turişti din 2015, iar în 2018 guvernul estimează că 500.000 de persoane vor vizita insula.

Populaţia Madagascarului este de 25 mil. oameni, formată din 18 grupuri etnice cu minorităţi formate din comunităţi de chinezi, francezi sau indieni. Religia practicată de majoritatea populaţiei este cea creştină, 85%, musulmani aproximativ 3%, conform statisticii din 2016 a Pew Research Center.

Speranţa de viaţă în Madagascar este de 65 de ani, cu aproape 10 ani mai mică decât în România. Fiind o ţară a cărei climă permite dezvoltarea bacteriilor şi viruşilor, aceasta nu este ocolită de bolile tropicale sau alte boli cu cauze bacteriene. Epidemia de ciumă care a izbucnit în august 2017 a fost declarată încheiată în 3 ianuarie 2018, având în vedere că nu a mai apărut niciun caz nou în ultimele trei luni.

Peisajul din această insulă este destul de variat, de la plaje exotice la munţi mai înalţi ca ai României, 2886 m – cel mai înalt vârf, Tsaratanana.

Se întâlnesc mai multe tipuri de climă pe insulă – tropicală, subtropicală, ecuatorială, aridă. Aceasta, împreună cu formele de relief de podiş, munte sau câmpie litorală, permit ca pe această insulă să existe o faună diversificată: s-au înregistrat peste 300 de specii de păsări, 260 de specii de reptile şi 103 specii de lemur, primata emblematică a Madagascarului, evocată şi în filmul animat de la Hollywood cu acelaşi nume ca şi insula.

Clima este destul de variata şi în anumite momente neprietenoasă: în anotimpul ploios şi cald datorită combinaţiei de vânturi se creează cicloni. Cel mai puternic astfel de ciclon a fost Gafilo, acesta ucigând 172 de persoane, 214.260 au rămas fără locuinţă şi pagubele materiale s-au ridicat la 250 mil. dolari.


Radu Mazăre a anunţat încă din anul 2012 că a concesionat, pe o perioadă de 99 de ani, un teren de 1,8 hectare în Madagascar, pe care intenţiona să construiască bungalow-uri şi un restaurant, investiţia ridicându-se la 300.000 de euro.

Până în 2008, principala destinaţie de vacanţă a lui Radu Mazăre era Brazilia, unde putea practica unul din sporturile sale preferate - kitesurfing. De altfel, în campania electorală din anul 2008 Mazăre a fost acuzat de contracandidaţii săi că petrece prea mult timp în Brazilia şi că nu ar mai fi interesat de treburile oraşului, iar cu o săptămână înainte de alegeri a apărut pe internet un filmuleţ care prezenta mai multe proprietăţi ale edilului din această ţară, dar şi diverse afaceri, între care o firmă de taximetrie. Radu Mazăre a negat aceste lucruri, spunând că nu are nici afaceri, nici proprietăţi în Brazilia şi că atunci când îşi va cumpăra ceva în străinătate va anunţa.

Treptat, Brazilia nu a mai fost principalul loc de petrecere a vacanţelor, pe harta destinaţiilor lui Radu Mazăre apărând Venezuela, Honduras, Papua Noua Guinee şi Madagascar. Ultima dintre acestea pare să-l fi cucerit în mod special pe primarul Constanţei, care a fost atât de încântat de cele întâlnite în prima sa vizită din 2011 încât a petrecut Paştele din 2012 tot acolo, împreună cu mama sa.

 

"Oamenii erau foarte drăguţi, nu erau agresivi, violenţi ca în Africa de Sud, Mozambic. (…) Am avut sentimentul că eram un colonist din anii '30, dacă aţi văzut în filme, unde populaţia băştinaşă nu era încă revoltată şi nu era înrăită. Am avut sentimentul unui colonist acolo. Oamenii erau agreabili, doreau să câştige nişte bani de la tine, erau serviabili", spunea, în 2011, Radu Mazăre.

Ulterior, el a anunţat că a cumpărat un teren în Madagascar pentru a construi bungalowuri şi un restaurant.

“M-am întâlnit cu primarul de acolo, care este primar al unei comune de 5.000 de locuitori. Acolo sunt un mare investitor, chiar dacă fac şapte bungalow-uri şi un restaurant, cu şeful de trib, le-am dus cadouri, am făcut o ceremonie cu un vraci. De ce râdeţi, aici când începem construcţia unui ansamblu nu se sfinţeşte? Iar în Africa sunt şi creştini, dar au şi tradiţia veche şi cred că dacă nu e oficiată această sfinţire şi în tradiţia veche, să vorbească cu strămoşii care sunt adevăraţii deţinători ai pământurilor de acolo, nu merge bine şi atunci am avut o ceremonie şi cu un vrăjitor”, spunea atunci Radu Mazăre.

Terenul pe care fostul edil dorea să construiască bungalow-uri şi un restaurant are o suprafaţă de 1,8 hectare şi a fost concesionat pe o perioadă de 99 de ani, fiind trecut şi în declaraţia de avere a edilului.

"Am concesionat, pe 99 de ani, o suprafaţă de teren de 1,8 hectare, pe malul mării, într-un golf în nordul Madagascarului, un loc în care bate vântul nouă luni pe an. O să dezvolt acolo o mică investiţie turistică, Investiţia o să fie de vreo 200 - 300.000 de euro, bungalouri plus utilităţi. Cei care fac sporturi din astea, cei care se duc până acolo, nu sunt foarte pretenţioşi. Merg pentru frumuseţea locurilor şi pentru vânt. O să fie aşa, cam la două, două stele şi jumătate. Mâna de lucru o să fie ieftină, aşa că nu o să coste mult", a declarat, în 2012, fostul primar al Constanţei.

El a spus că terenul a fost concesionat pentru că în Madagascar legea nu le permite străinilor să deţină proprietăţi. În schimb se practică formula de concesionare pe 99 de ani, cu prelungire automată.

"Practic e un fel de proprietate, dar nu sunt acte de proprietate. Când va pemite legea, ea va trece automat în proprietatea mea şi a fratelui meu. Pământul aparţinea tribului. Nu aveau acte pentru pământ. Din cauza asta a durat cam patru luni până când a fost gata. Au dezgropat urnele străbunilor, au măsurat, au intabulat, au trecut terenul prin toatele formele legale", spunea Mazăre.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO