Profesii

Exercitarea profesiei de doctor, doar dupa acceptarea in Colegiul Medicilor

30.08.2004, 00:00 147

Exercitarea profesiei de medic poate fi realizata numai dupa obtinerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), iar dreptul de a lucra poate fi castigat dupa trei ani de practica supravegheata, a anuntat Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti.



Prevederile sunt incluse in legea privind exercitarea profesiei de medic si la organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania din 30 iunie 2004, a mai spus Oprescu.



Potrivit noului act normativ, profesia de medic poate fi exercitata pe teritoriul Romaniei numai de catre persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii: detin un titlu oficial de calificare in medicina, nu se gasesc in vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevazute de lege, sunt membri ai CMR si sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de medic.



Exercitarea profesiei de medic se poate face, dupa obtinerea calitatii de membru al CMR, pe baza autorizatiei de libera practica acordata de Ministerul Sanatatii.



Medicii care sunt deja membri ai Colegiului Medicilor Bucuresti vor primi certificatele de membru al CMR esalonat, la momentul reinnoirii autorizatiilor de libera practica.



Noua lege mai prevede ca medicii care au depasit varsta de pensionare pot profesa in continuare, pe baza certificatului de membru al CMR, dar numai in sectorul privat, pe baza autorizatiei anuale a colegiului, eliberata in urma examenului medical.



Medicii care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene, unul apartinand Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene, stabiliti in unul dintre aceste state sunt exceptati, in caz de prestare temporata de servicii medicale, de la obligativitatea inscrierii in CMR.



Atunci cand doctorii sunt primiti in randurile CMR, vor depune juramantul lui Hipocrate in formularea moderna. Prin acest juramant, medicul se angajeaza solemn sa-si consacre viata in slujba umanitatii, sa exercite profesiunea cu constiinta si demnitate, sanatatea pacientilor fiind pentru el obligatie sacra.



Noul juramant il mai obliga pe medic sa nu faca discriminare de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala.



Nu poate exercita profesia de medic doctorul care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau a vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei si cel caruia i-a fost aplicata pedeapsa interdictiei de a exercita profesia pe durata stabilita, prin hotarare judecatoresca sau disciplinara.



Potrivit noii legi, exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu statutul de angajat ori colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare, cu cea de comerciant, precum si cu orice ocupatie de natura sa aduca atingere demnitatii profesionale de medic sau bunelor moravuri. In plus, doctorii cu stare de sanatate fizica sau psihica necorespunzatoare exercitarii profesiei nu pot fi angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO